Voorbeeldgeboortelijst voor een eerste kindje

Voorbeeldgeboortelijst voor een eerste kindje

12 minuten leestijd 11 maart 2021

Doe inspiratie op in onze geboortelijst voor een eerste kind

article?.title

Word je voor de eerste keer mama en weet je niet goed wat je op je lijst moeten zetten? Geen probleem, we zijn er voor je. Ontdek hier onze voorbeeld geboortelijst. Hier vind je de zaken die je absoluut nodig hebt, aangevuld met leuke extra's om inspiratie op te doen. Deze geboortelijst werd samengesteld op basis van de favoriete producten die op Yes Baby geboortelijsten staan.  

 

Wist je trouwens al dat je op een geboortelijst van Yes Baby alles wat je wil kan zetten? Dat betekent dat je producten van alle winkels en alle merken kan toevoegen. Ook de zaken die je tweedehands hebt gevonden (kringloopgelukjes) of bij een lokale winkel om de hoek. Je kan tenslotte ook gunsten en diensten toevoegen, zoals bijvoorbeeld een newborn fotoshoot of kraamvoedsel! 

 

Inspiratie voor de kinderkamer

 

Kind en Gezin raadt aan om een baby de eerste zes maanden (tot een jaar indien mogelijk) te slapen te leggen in de kamer waar jij ook bent. Dat betekent overdag in de living, de keuken of waar je vertoeft en 's nachts in jouw slaapkamer. De eerste maanden wordt tijdens de dag vaak een mandje gebruikt of een wiegje. Dat is een kleiner bedje waarin je baby comfortabel ligt. 's Nachts slaapt je baby meestal in een wieg, co-slaper of kinderbedje. Wat je verkiest hangt een beetje af van de plaats waar je graag je baby te slapen legt: dichtbij jou (kan in een co-slaper of een wiegje dat je naast je bed zet) of bijvoorbeeld iets verder van je bed in een kinderbed. 

Voorts heb je voor een kinderbed een goede matras nodig, een matrasbeschermer en minimum twee hoeslakens. Het eerste jaar gebruik je best geen lakens om je baby te bedekken (wegens het risico op wiegendood). Je kan deze uiteraard al wel op je geboortelijst zetten omdat je ook na het eerste levensjaar spullen nodig hebt voor je kleintje. In de plaats van lakens gebruik je slaapzakken of een inbakerzak (dit kan enkel de eerste maanden, tot als je baby zich kan omdraaien). Inbakeren is een persoonlijke keuze. Ik kende dit bijvoorbeeld niet bij mijn eerste kindje, maar ben dit heel snel beginnen toepassen bij mijn tweede kindje. Hij sliep zo veel rustiger, maar niet elk kindje vindt het fijn om ingebakerd te slapen. Een slaapzak is dan een goed en veilig alternatief. Slaapzakken heb je in verschillende stoffen en diktes, afhankelijk van het seizoen. 

 

 

Dit zijn de echt noodzakelijke dingen die je nodig hebt voor de kinderkamer. Daarbuiten kan je nog accessoires toevoegen, zoals een leuk tapijt om de kinderkamer op te fleuren. Ik raad ook een leuke opbergmand voor de kinderkamer aan om al het speelgoed in op te bergen.

 

 

Tot slot kiezen de meeste ouders ervoor om een babyfoon op hun geboortelijst te zetten. De eerste maanden heb je deze niet echt nodig, omdat je baby altijd bij jou is. Maar van zodra je baby zijn dutjes in een andere kamer doet, is een babyfoon toch wel handig. Afhankelijk van je eigen noden kan je kiezen voor een babyfoon met of zonder camera, slaapmuziekjes, terugspreekfunctie enzovoort.  

Een witte ruis machine is uiteraard een extraatje. Jonge baby's worden door ruis sneller rustig en kunnen beter slapen. Sommige slaapcoaches  en mama's zweren hierbij. 

 

 

Andere blogartikels die gerelateerd zijn aan de kinderkamer:

 

 

Verzorgen

 

Om je baby te verzorgen heb je vooral een waskussen nodig waarop je je baby kan verversen. Je hoeft hiervoor niet speciaal een luiertafel te kopen, een gewone lage kast voldoet ook. De traditionele waskussens moet je overtrekken met een waskussenhoes. Sommige ouders vinden dit echter heel vervelend (zeker in het begin kan je wel meerdere ongelukjes op een dag hebben waardoor die hoezen constant in de was lijken te zijn). Dit Matty waskussen is in dit geval een hele goede oplossing. Het is een redelijk recent product, gemaakt uit pur en je kan het gewoon afkuisen met een doekje als het vuil is. Dit waskussen is zacht, waterdicht en het voelt niet koud aan (vooral handig in de winter!). Het is groter dan de meeste waskussens, heeft verhoogde randen en de onderkant is anti-slip. 

 

 

Een baby de eerste maanden wassen, is altijd een beetje spannend. Vaak staat een bad met onderstel al snel in de weg en het neemt ook veel plaats in. Dit opvouwbaar bad is dan een heel goed alternatief. Het kan ook gemakkelijk mee als je op vakantie gaat. Buiten dat heb je nog handdoeken nodig (minstens 2), een verzorgingssetje om je baby zijn nagels te verzorgen en producten voor je baby's huid. Bij Yes Baby zijn we dol op de producten van Naïf, vooral voor pasgeboren baby's. Dit zijn natuurlijke producten en hebben een heerlijke geur. 

 

 

De billetjes van je baby verdienen enkel de beste producten, vooral in de eerste maanden wanneer de huid hier flinterdun is. We zijn hier bij Yes Baby ontzettend fan van de babydoekjes van Waterwipes, die gemaakt zijn uit 99.9% water. Doordat het hoofdbestanddeel water is, is het risico op luieruitslag veel kleiner. Thuis kan je ook aan de slag met wasbare billendoekjes, zoals de bamboe versie die je hieronder vindt. 

 

 

Voeg ook nog wat luiers aan je geboortelijst toe, maar denk eraan om voornamelijk de volgende maten (maat 2, 3 of 4) toe te voegen, want je kindje groeit heel snel. Voor je het weet zijn de luiers in maat 1 te klein (bij m'n jongste zoon was dit al na 2 weken door zijn heerlijke spekbilletjes!). Haal ook al een goede zalf voor rode billetjes in huis, liefst een zalf gebaseerd op zink. Zink helpt luieruitslag te voorkomen en herstelt de beschadigde huid. 

 

 

Een luieremmer is een persoonlijke keuze en is een extraatje. Op zich heb je geen speciale luieremmer nodig en kan je gerust voort met een gewone vuilbak. Deze brengt wel geurtjes met zich mee wanneer je die opent (voornamelijk als er al een paar kakapampers in de vuilbak zitten). Geurtjes vermijden? Dan brengen luieremmers wel de oplossing doordat ze ontworpen zijn om geen geurtjes te verspreiden als je ze open doet. 

 

 

Onderweg

 

 

Een kinderwagen is een investering, zeker als je van plan bent om meerdere kindjes te krijgen. Aangezien dit een geboortelijst is voor een eerste kindje, wordt hier geopteerd voor een 2-in-1 kinderwagen. De eerste zes maanden kan je baby in de mand liggen tijdens de wandelingen en na zes maanden gebruik je de stoel om je kindje in te zetten. Je kan deze kinderwagen gebruiken tot als je kindje ongeveer 3.5 jaar is. 

 

 

Een autostoel van het type 0 is een onmisbaar artikel op je geboortelijst. Je baby zal hierin zitten tot als hij ongeveer 10kg is en deze stoel wordt tegen de rijrichting in geïnstalleerd. Kijk voor je een autostoel koopt na of deze compatibel is met je kinderwagen. Deze autostoel van Maxi Cosi is compatibel met de kinderwagen hierboven, mits een adapter. 

Tip: je kan deze autostoel al op voorhand in huis halen en deze toch op je geboortelijst zetten. Duid bij dit artikel aan dat je het al gekocht hebben en dat je vrienden en familie dit cadeau kunnen schenken door middel van een overschrijving. 

 

 

Een voetenzak vind ik persoonlijk een meerwaarde om in huis te halen, maar het hangt af in welk seizoen je kindje geboren wordt. Mijn dochter is in de zomer geboren en voor haar heb ik nooit een voetenzak gebruikt. Mijn zoontje daarentegen is in de herfst geboren en hij was nog klein in de winter. Voor hem gebruikte ik standaard een voetenzak hetzij in de autostoel, hetzij in de kinderwagen. 

Een winterpak gebruikte ik ook bij mijn zoontje, voornamelijk als hij in de draagzak ging of wanneer hij niet de hele tijd in een voetenzak bleef zitten. Het is geen must om dit op een geboortelijst te zetten, maar het is wel handig, vooral bij herfst- en winterkindjes.

 

 

Een reisbed is handig om in huis te hebben als je vaak op verplaatsing gaat met je baby: bij oma en opa, op bezoek, op vakantie enzovoort. 

 

 

Een draagzak... You hate it or you love it. Ik vind dit een grote meerwaarde om in huis te halen, vooral die eerste maanden. Is de baby hangerig maar wil je toch dingen gedaan krijgen? Hop de draagzak in :) Let wel op: zeker die eerste maanden is het heel belangrijk om een goede draagzak te gebruiken die voldoende ondersteuning geeft aan je baby. Niet elk model is geschikt om de heupen van een pasgeboren baby op correcte wijze te ondersteunen. Deze draagzak van Ergo Baby met verkleinkussen voor de eerste maanden is een veilige ergonomische optie voor je baby. Weet je niet goed welke draagzak je moet kiezen? Maak dan een afspraak met een draagconsulente en zij helpen je met plezier verder. 

 

 

Een goede luiertas mag ook niet ontbreken. Kies er eentje uit die bij jouw stijl en gevoel past. Je hebt verschillende modellen, sommige kan je gebruiken als rugzak, anderen als handtas of een combinatie. Het belangrijkste is dat je de spullen voor je baby op een handige manier in je tas kan ordenen. 

 

 

Gerelateerde artikels: 

 

 

Eten

 

 

Wanneer je baby vier of zes maanden oud is, kan hij beginnen met het ontdekken van verschillende groenten en fruitsoorten. Een heus festijn. Hiervoor heb je een kinderstoel nodig, borden, lepels, slabbetjes en een beker om water uit te drinken. Kies een kinderstoel die in je huis past (hoeveel ruimte heb je om deze te zetten, wil je de stoel opbergen of kan hij blijven staan). Op deze voorbeeldlijst werd geopteerd voor een kinderzitje dat je op de meeste gewone stoelen kan bevestigen. 

 

 

Tetradoeken (of hydrofiele luiers zoals ze ook wel eens genoemd worden) komen altijd van pas. Om de mond af te kuisen, als je een slabbetje bent vergeten of om zachte billetjes mee af te drogen. Zeker op je geboortelijst zetten! 

Op deze geboortelijst staan ook fopspenen. Zet liefst niet te veel fopspenen op je geboortelijst. Je weet nooit op voorhand of je baby de spenen wil nemen. Het gebruik van een fopspeen kort na de geboorte kan ook zuigverwarring veroorzaken. La Leche League raadt aan om de eerste weken van borstvoeding geen fopspeen te gebruiken. Vraag raad aan je vroedvrouw. 

 

 

Hetzelfde geldt voor flessen. Zet er niet te veel van op je geboortelijst, want je weet niet of je kind überhaupt van deze fles wil drinken. Mijn beide kinderen zijn notoire flessenweigeraars en ik heb meerdere merken moeten uitproberen alvorens ik de juiste had gevonden. Deze nieuwste fles van Suavinex krijgt hele goede feedback en werkt op dezelfde manier als de borst en borstklieren. Het bootst de natuur na en in tegenstelling tot andere flessen, zuigt je baby hier geen lucht naar binnen (waardoor er minder krampjes zijn). Dit was uiteindelijk de enige fles die mijn zoon wou nemen en tot nu toe drinkt hij van geen enkele ander merk. 

Tip: wil je graag een paar verschillende merken uitproberen zonder veel geld kwijt te zijn? Vraag dan het gratis babypakket De Roze Doos aan, hierin zitten een aantal flessen en fopspenen van verschillende merken. Lees hier hoe je De Roze Doos kan aanvragen. 

 

 

De eerste weken na de bevalling zijn altijd chaotisch en vermoeiend. Je hebt niet altijd tijd of zin om een gezonde maaltijd op tafel te toveren, maar toch is het belangrijk dat je dan net goed en voldoende eet. Vraag daarom aan je vrienden en familie om die eerste weken huisbereide maaltijden binnen te brengen. Je kan deze voucher toevoegen aan je geboortelijst en zelf de beschrijving aanpassen. 

Tip: Voeg ook andere vouchers toe aan je geboortelijst. Je vindt deze hier terug. 

 

Wij eten graag....: - vis / vlees / vegetarisch - voor in de diepvries - ovenschotels - wokgerechten - pizza - take away - vers fruit - groentensalade - ... (voeg toe naar keuze)

 

Spelen

 

 

Een goede wipstoel is geen must, maar het komt wel handig van pas. Wil je even je handen vrij hebben maar wil je baby niet liggen? Dan is de wipper een goed alternatief. Bij Yes Baby zijn we fan van deze klassieker van Babybjorn. 

 

 

Een mobiel voor boven het park / de wieg. Let er op dat je een mobiel kiest met felle kleuren. Baby's zien de eerste maanden enkel contrasten en kunnen de zachte kleuren (zoals pastelkleuren bijvoorbeeld) niet zien. 

 

 

Voeg ook wat speelgoed toe voor het eerste jaar. Denk aan een speelkleed, stoffen boekjes, rammelaars, bijtspeelgoed en alles dat een baby in zijn mond kan steken. 

 

 

Deze "Hey Baby" kalender met tekeningen van Eva Mouton is ontzettend leuk voor ouders die voor het eerst een kindje krijgen. Deze wekelijkse kalender is gevuld met leuke spelletjes die je samen met je baby kan doen. Ik heb deze zelf al meerdere malen geschonken als kraamcadeau en het is steeds een schot in de roos! Mijn Portugese schoonzus belde me trouwens onlangs op om te vragen of er geen Engelse variant van bestaat die zij aan haar vriendinnen in Portugal kan schenken 

Er bestaat nu ook een vervolg van voor het tweede jaar! 

 

 

Boeken zijn altijd een mooi cadeau op een geboortelijst. Boeken die met je kind meegroeien en waar hij nog jaren naar zal teruggrijpen. Dit boek zonder tekst is hier alvast een grote favoriet, al vanaf jonge leeftijd.  

 

 

Andere gerelateerde artikelen: 

 

 

Disclosure: Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Lees onze disclaimer voor meer info.  

 

Verwante artikels