Hoe kies je een kinderwagen?

Hoe kies je een kinderwagen?

7 minuten leestijd 13 mei 2021

Enthousiast om met je baby op stap te gaan? Vind de kinderwagen die bij je past.

article?.title

Een kinderwagen kiezen voor je baby is niet zo gemakkelijk als je niet exact weet waarop je moet letten. Of je nu een kinderwagen nodig hebt om een toertje om de blok te lopen of om vlotjes door de stad te navigeren, wij helpen je graag op weg. 

Het is een grote beslissing die jij en je familie neemt. Op het einde van dit artikel zal je de verschillende types kinderwagens kennen en weet je wat je in je achterhoofd moet houden als je een kinderwagen kiest. 

In dit artikel: 

 • Hoe kies je de juiste kinderwagen?
 • Verschillende soorten kinderwagens
 • Extra’s om te overwegen
 • Accessoires voor de kinderwagen
 • De juiste kinderwagen

 

Hoe kies je de juiste kinderwagen?

Elke familie is anders en elke familie heeft andere noden en wensen. Het is daarom belangrijk om op voorhand na te denken over wat je familie nodig heeft en wat jij van een kinderwagen verwacht. In het algemeen vallen de grootste overwegingen binnen deze drie categorieën: 

 • Kostprijs: Nieuwe ouders verschieten van de prijzen van kinderwagens. Deze variëren tussen enkele honderden euro’s en meer dan duizend euro! Uiteraard heb je niet het duurste model op de markt nodig. Er zijn voldoende goede modellen beschikbaar in de tussencategorie. Belangrijk is om je budget op voorhand vast te leggen. Zo voorkom je nare verrassingen op het einde.
 • De grootte van je familie: Wil je maar één kindje? Dan heb je voldoende aan een enkelvoudige kinderwagen. Maar wil je meerdere kindjes, liefst van al kort op elkaar? Dan kies je beter voor een kinderwagen die je kan uitbouwen tot een duowagen.
 • Levensstijl: Je baby moet comfortabel in zijn kinderwagen zitten. Maar nog belangrijker is dat je een kinderwagen hebt die bij jouw specifieke situatie past en die je dagdagelijkse leven vergemakkelijkt.
  • Stadsmussen: Woon je in de stad en gebruik je veel het openbaar vervoer? Dan is het belangrijk om een kinderwagen te nemen die niet veel weegt en die gemakkelijk op te plooien is.
  • Vrije vogels: Woon je meer tussen de velden en in de natuur? Dan overweeg je beter een model dat iets zwaarder weegt zodat hij vlotjes over verschillende ondergronden rolt.

 

Verschillende soorten kinderwagens

Het is een beetje verwarrend, al die verschillende benamingen. Daarom tonen we de belangrijkste vijf modellen die op de markt zijn. 

 

De kinderwagen

Een kinderwagen kan je gebruiken vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 maanden. In een kinderwagen kan je baby languit liggen in een reiswieg en ook ruimte hebben om te bewegen. Er bestaan verschillende groottes van reiswiegen. Sommige modellen vouwen ook heel compact in (zodat deze gemakkelijk in je koffer te vervoeren valt bijvoorbeeld). Bekijk  zeker de afmetingen op voorhand (zowel lengte als breedte) zodat je reiswieg na drie maanden nog altijd groot genoeg is voor je baby. 

 

De wandelwagen

 

Een wandelwagen gebruik je als je kind rechtop kan zitten, vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Hier is het interessant om te letten op de verschillende standen van de rugleuning. Bij sommige wandelwagens kan je kindje helemaal plat liggen (handig als hij/zij een dutje wil doen terwijl je wandelt), bij andere wandelwagens kan dit niet. 

 

De combiwagen 

Een combiwagen is de combinatie van een kinder- en een wandelwagen (2-in-1), vaak ook met een autostoel die op het frame van de kinderwagen past (3-in-1). Dit is momenteel de populairste kinderwagen op de markt, aangezien je deze kan gebruiken vanaf de geboorte tot als je kind 4 jaar is.

 

De buggy  

Een buggy is een lichtere wandelwagen die makkelijk te vervoeren is. Een buggy heeft kleinere wielen, klapt anders in elkaar en de prijs is (veel) goedkoper dan een wandelwagen. Een buggy is minder geschikt voor de eerste zes maanden, tenzij de rugleuning volledig achterover klapt en je baby toch comfortabel plat kan liggen. 

Lees hier hoe je een buggy kiest, waar je op moet letten en welke buggy's het populairste zijn. 

 

En tot slot de duowagen

Heb je twee kinderen die nog een kinderwagen nodig hebben? Er bestaan verschillende modellen waarin twee kinderen kunnen zetten: hetzij naast elkaar, hetzij achter elkaar, hetzij boven elkaar. Sommige wandelwagens kan je ook ombouwen tot een combiduowagen.

 

Extra’s om te overwegen

Deze extra's zijn erg persoonlijk en afhankelijk van je situatie. Maar laat je niet bedotten, dit zijn de extra's waarover ouders spijt hebben omdat ze er op voorhand niet genoeg over hebben nagedacht. 

 • Drie of vier wielen: Een kinderwagen met drie wielen is meer wendbaar, vooral tijdens het bochten nemen. Een kinderwagen met vier wielen daarentegen is stabieler, zeker op een oneven ondergrond of bij hoge stoepen.
 • Opvouwen met één hand: Dit is een extraatje waarvoor ouders veel geld willen neertellen. Want hoe krijg je de kinderwagen opgeplooid als je je baby of kind in je armen houdt? Juist ja.
 • Compact opvouwbaar: Elk model vouwt anders op. Er bestaan grote verschillen tussen kinderwagens. Sommige vouwen heel compact op, andere niet. Sommige kan je rechtop staand plaatsen, andere niet. Bekijk daarom de opbergruimte die je hebt in je huis om de kinderwagen te stockeren.
 • Verstelbare duwstang: Dit is ontzettend handig wanneer je van lengte verschilt met je partner, of met andere personen die je kinderwagen gaan gebruiken (oma en opa?). Sommige kinderwagens hebben zelfs extra verlengstukken waardoor mensen groter dan 1m80 ook op een ergonomische manier met de kinderwagen kunnen wandelen.
 • Kofferbak van de auto: Je kinderwagen past best in de koffer van je auto. Meet daarom je koffer en vergelijk dit met de afmetingen van de opgevouwen kinderwagen die je op het oog hebt.
 • Compatibiliteit met je autostoel: De meeste combiwagens combineren een wandelwagen met een autostoel. Andere modellen zijn compatibel met een autostoel door middel van een speciaal tussenstuk. Dit kan extra kosten met zich meebrengen die je niet op voorhand had voorzien. Bekijk dus zeker of je autostoel op je wandelwagen past.
 • Zonnekap: Een zonnekap vind je op elke kinderwagen, maar ze variëren sterk in grootte. Veel luifels, vooral de grotere, hebben een doorkijkvenster zodat je altijd kan kijken of je kleintje wel comfortabel is. Wat belangrijk is, is om te kijken hoe ver de zonnekap naar voren uitklapt. Als je met je kindje naar de zon toeloopt, is het handig dat je de luifel zo laag mogelijk kan trekken zodat er geen zon in zijn ogen komt.
 • Mandje: Een typische mand van een kinderwagen kan zo’n 5 kg aan spullen dragen. Wil je graag veel inkopen doen met je kinderwagen? Dan loont het om te zoeken naar een model met een extra grote mand. Bekijk ook de opening van het mandje, zodat je er gemakkelijk alles uit- en in kan laden. Probeer maar eens een pak pampers door een kleine opening te duwen.

 

Accessoires voor de kinderwagen

De juiste accessoires kunnen op jouw uitje een wereld van verschil maken. Enkele om te overwegen: 

 • Regencover 
 • Bekledingssets voor de winter 
 • Voetenzakken
 • Parasols 
 • Meerijdplankjes
 • Boodschappenhaken
 • Bekerhouders  

 

De juiste kinderwagen 

Met al deze informatie in het achterhoofd kan je nu voorbereid beginnen zoeken naar de kinderwagen van je dromen, perfect op maat van je familie. We zijn ervan overtuigd dat je de kinderwagen zal vinden die aan zo goed als al jouw vereisten kan voorzien. Dit kan niet anders met zo vele prachtige modellen die vandaag de dag beschikbaar zijn op de markt. De kinderwagen van je dromen vinden is nog nooit zo gemakkelijk als vandaag. Voordat je het weet paradeer je door de straten met je baby in je kinderwagen. ❤️

Benieuwd naar welke kinderwagens wij leuk vinden? Je leest er alles over in onze gids De beste kinderwagens van 2021

 

 

Verwante artikels