Zwanger in de zomer: 6 tips voor warme dagen

Zwanger in de zomer: 6 tips voor warme dagen

4 minuten leestijd 7 augustus 2020

Zwanger zijn op hete zomerdagen is geen lachertje. Probeer deze tips voor verkoeling.

article?.title

Je bent zwanger. Het is zomer buiten en de temperaturen swingen de pan uit. Puffen, zweten, vloeken en je ongemakkelijk voelen. Oh ja, ik ken het maar al te goed. Vorige zomer was ik acht maanden zwanger van mijn zoon Gili en werd België dagenlang geteisterd door een hittegolf. Verschrikkelijk dagen waarbij ik met mezelf geen weg kon. 

Ik belde mijn schoonzus Reut op en ik heb haar gesmeekt om haar geheimen met mij te delen. Mijn schoonzus woont namelijk in woestijngebied (in Israël) waar de gemiddelde temperaturen in de zomer rond de 38 graden Celsius schommelen. Ze weet dus wat hitte is en hoe je deze dagdagelijks kan verdragen. Als moeder van twee kinderen en ervaringsdeskundige heeft ze al haar geheimen en die van haar vriendinnen met mij gedeeld. Hier vind je haar tips om zwanger de zomer door te komen.   

 

1. Verander je manier van denken 

Op snikhete dagen moet je anders denken en overeenkomstig plannen. Je bent zwanger en dat brengt nu eenmaal veranderingen met zich mee. Pas je dagplanning (voor zover dit kan) hierop aan. Zeker als je al kinderen hebt rondlopen, zijn er nu eenmaal verplichtingen waar je niet van onderuit kan. Probeer deze verplichtingen in te plannen en te spreiden over de dag. Zoek uit wat de zwaarste uren van de dag voor jou zijn en houd deze vrij. Plan op dat moment rust in en neem dat uur volledig voor jezelf en doe een dutje.

 

2. Water, water en water 

Iedereen moet op snikhete dagen meer water drinken, maar voor zwangere vrouwen is dit extra belangrijk. Onvoldoende drinken op de hete dagen kan namelijk leiden tot uitdroging. Uitdroging kan verregaande effecten hebben op jouw gezondheid en die van je baby. Drink daarom minstens 1,5 liter water per dag, op warme dagen meer. Gebruik je eigen herbruikbare fles om je te motiveren om te drinken. 

Geen fan van water? Geen probleem. Geef je water meer smaak door er watermeloen, appelsien, komkommer, citroen, munt, … aan toe te voegen. (Tip: laat dit een nachtje “trekken” in de frigo voor een betere smaak) 

 

3. Verkoeling zoeken 

Zoek actief verkoeling op. Dit kan op verschillende manieren. 

  • Gebruik een ventilator
  • Neem een lauw bad of douche
  • Zoek een zwembad op
  • Gebruik natte washandjes of tetradoeken om je lichaam af te koelen

 

 

4. Beperk opzwellen 

Opzwellen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Gezwollen voeten, enkels, benen, vingers en zelfs in je gezicht. Dit wordt oedeem genoemd en wordt veroorzaakt door je groeiende baarmoeder die extra druk zet op je bloedvaten. Door deze druk hou je vocht op waardoor verschillende ledematen beginnen te zwellen. Hitte kan dit proces verergeren. Hier zijn een paar tips om het opzwellen te proberen beperken: 

  • Beperk je tijd buiten in de hitte
  • Probeer niet te lang recht te staan. Vermijd constante druk op je benen en voeten.
  • Voel je je benen en voeten opzwellen? Ga dan zo snel als je kan liggen met je benen in de lucht.
  • Vermijd zo veel mogelijk zout. Zout zorgt ervoor dat je nog meer vocht vasthoudt.
  • Drink voldoende om je vochtgehaltes op peil te houden
  • Doe gemakkelijke schoenen aan

 

5. Pas je kledij aan 

Het geheim van goede zomerkledij ligt niet zozeer bij zo weinig mogelijk aandoen, maar bij de keuze van de stof. Draag losse linnen of katoenen jurken om het niet te warm te krijgen. Voeg daarbij een zonnehoed aan je outfit toe om de zon uit je gezicht te houden. De zon geeft je meer kans om een zwangerschapsmasker op te lopen. Dit zijn harde gepigmenteerde vlekken in je gezicht die door een combinatie aan factoren bij de ene vrouw wel en bij de andere vrouw niet verschijnen. Door je gezicht te beschermen tegen de zon (door een hoed maar zeker ook door je goed in te smeren met een zonnecrème met hoge factor) kan je dit zwangerschapsmasker vermijden. 

 

6. Wees lief voor jezelf 

Hete dagen zijn geen pretje voor zwangere vrouwen. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Rust zo veel als je kan, ook al is het maar tien minuten. Verwen jezelf met fruit en groenten waarin veel water zit, zoals lekkere watermeloen, meloen, komkommer of steek eens wat druiven in de diepvries. Of maak een heerlijke frisse shake. Kortom: give yourself a break! 

 

 

Disclosure: Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Lees onze disclaimer voor meer info.

Verwante artikels