Planten in de babykamer

Planten in de babykamer

6 minuten leestijd 16 december 2022

Welke planten kan je in de babykamer plaatsen?

article?.title


Tegenwoordig kiezen veel ouders ervoor om planten in de baby- en kinderkamer te zetten. Terecht want de omschakeling van planten op het behangpapier naar echte planten is ongetwijfeld te danken aan de vele foto’s die je op Pinterest ziet passeren. Ik vroeg daarom raad aan dé Plant Lady van Vlaanderen, Sofie van The Plant Corner.  


Waarom zou ik kiezen voor planten in de babykamer? 


Een van de meest logische reden om voor planten te kiezen in een babykamer is voor de luchtzuiverende functie. Planten zuiveren niet alleen de lucht maar ze geven ook nieuwe zuurstof af. Daarenboven zorgen planten er ook voor dat de lucht vochtiger is, wat dan weer een goede zaak is wanneer je baby last krijgt van geïrriteerde luchtwegen. 


Waar moet ik op letten bij planten in de babykamer? 


Natuurlijk moet je wel een beetje bedachtzaam omgaan als je planten toevoegt aan de babykamer. Vermijd giftige planten, let op met planten met stekels en en zet planten niet te laag zodat ze niet in het bereik van snelle vingertjes staan.  

Je leest vaak op het internet dat planten ‘s nachts ook zuurstof opnemen. Maar tenzij je een jungle hebt met meer dan 100 planten, hoef je je hierover geen zorgen te maken. 

Tip: Twee planten die wel zuurstof geven ‘s nachts zijn de sanseveria en aloe vera. 



Welke planten raad je aan om in de babykamer te plaatsen?


  1. Calathea  



Er zijn verschillende mooie soorten Calathea, elk met hun eigen unieke patroon. Daarom is deze plant perfect om kleur en een unieke touch naar de kinderkamer te brengen. 

Het is wel een beetje een kieskeurige plant, want ze reageren niet goed als het te warm, te koud, te droog of te nat is waardoor deze plant wat meer verzorging nodig heeft dan andere. 

Waar plaats je deze plant het beste? Plaats deze plant direct bij een raam op het noorden gericht of 2 meter van een raam op het westen/oosten.

Leuk weetje: Deze plant sluit zich 's nachts af en tilt de bladeren omhoog (vandaar dat ze dit de "gebedsplant" noemen). 

Een plant die op de calathea lijkt is de Maranta. Hij is hetzelfde qua uiterlijk en onderhoud. Het grote verschil is dat de maranta naar beneden groeit en Calathea naar boven. 




  1. Strelitzia 



Vaak wordt de bananenplant voor de kinderkamer aangeraden, maar dan kies je beter voor de strelitzia. De strelitzia is robuuster en winterhard, waardoor deze beter geschikt is om in huis te halen. 

Deze plant wordt heel hoog en nieuwe blaadjes ontvouwen zich vanuit de binnenkant van de stengel. Je moet deze plant maar 1x per week water geven. De plant is wel gevoelig voor rouwvliegjes, dus verpot hem in een terracotta pot met schaal eronder zodat de aarde goed kan uitdrogen.

Waar plaats je deze plant het beste? In een lichtrijke omgeving maar vermijd directe zomerzon, want hierdoor kunnen de bladeren verbranden. Plaats deze plant binnen 2 meter van een raam dat gericht is op het westen/oosten/zuiden.

Leuk weetje: Deze plant wordt ook wel "paradijsvogel" genoemd, omdat ze tijdens de bloei tropische bloemen krijgen die lijken op de kop van een vogel. Strelitzia Reginae heeft kleine smalle bladeren en krijgt elk jaar oranje/paarse bloemen, terwijl Strelitzia Nicolai grotere en bredere bladeren heeft en pas na 8 jaar zwarte bloemen krijgt. 



  1. Lepelplant 


Deze plant is een van de meest luchtzuiverende planten en daarom de laatste jaren erg populair gewordne in vele huizen en kinderkamers. 

De lepelplant is een makkelijke kamerplant en bloeit het hele jaar door. Je geeft de plant best 1 x per week water, in de winter mag dit zelf iets minder zijn. Gaan de bladeren slap hangen? Dan heeft hij wat meer water nodig. 

Waar plaats je deze plant het beste? Je plaatst een lepelplant best in indirect zonlicht of half zon / half schaduw. Pas op voor direct zonlicht bij deze plant, hierdoor verbranden de bladeren   

Leuk weetje: De opvallende witte bloemen maken deze kamerplant bijzonder. De lepelplant wordt daarom ook wel de vredeslelie genoemd door zijn bloemen. 



  1. Varens 


Varens zijn planten die wat meer verzorging nodig hebben, maar ze zullen je belonen met frisse lucht. Ideaal als je graag veel zuurstof in de kinderkamer wil. 

Geef 2x per week water om de grond vochtig te houden (maar niet drijfnat). Als de toppen van je varen bruin worden, is de luchtvochtigheid niet hoog genoeg. 

Waar plaats je deze plant het beste? Deze plant heeft voldoende licht nodig maar geen direct zonlicht, want dit kan de bladeren verbranden en de randen van de bladeren krokant maken. Te weinig licht vertraagt echter de groei en maakt de bladeren geel. Plaats deze plant direct bij een raam op het noorden of 2 meter van een raam op het westen/oosten.

Leuk weetje: Varens zijn een oeroude plantensoort. Varens groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen. Staghorn Fern is eigenlijk een Epifyt dus deze varen hoeft niet in aarde geplant te worden, je kan deze plant eenvoudig op een stuk hout zetten en gewoon de bladeren regelmatig besproeien.



  1. Vetplanten 



Als je op zoek bent naar een plant waar je geen werk aan hebt, dan moet je een vetplant nemen. Deze planten zijn erg sterk en hebben daardoor weinig verzorging nodig. Ze bestaan in verschillende vormen en kleuren, dus je kunt ze gemakkelijk gaan matchen met de rest van je interieur.  

Deze planten hebben maar weinig water nodig, waardoor het geen kwaad kan als je wel eens vergeet je planten te bewateren. Het beste is een vetplant in één keer een flinke hoeveelheid water te geven en hem dan te laten indrogen. 

Waar plaats je deze plant het beste? Vette planten staan graag warm en licht. 

Leuk weetje: Als je slecht met plantjes bent is de muurpeper vetplantjes soort wel een aanrader. Muurpeper wordt ook wel ‘eeuwig leven‘ genoemd want deze is niet kapot te krijgen.



  1. Airplants


Een andere plant die low maintenance is, is een airplant. Deze planten nemen water en voeding op via hun blad, waardoor je geen traditionele pot met aarde moet gebruiken. Je hebt luchtplanten in verschillende vormen en kleuren. 

Je kunt ze leuk ophangen met verschillende soorten hangers aan de muur of het plafond maar ook verwerken op een stuk boomschors of in een glazen bol. Op die manier kan je ze op een leuke manier in het interieur van je kinderkamer gebruiken. 

Een airplant moet je 2x per week sprayen/spoelen met water. Je laat ze ondersteboven uitdrogen op een handdoek. 

Waar plaats je deze plant het beste? Airplants zet je op een plek met veel licht, maar je vermijdt direct zonlicht.

Leuk weetje:  Luchtplanten zijn uniek omdat ze CAM-fotosynthese gebruiken om gassen uit te wisselen en 's nachts te "ademen", wat anders is dan de meeste planten die dit overdag doen, en zonlicht gebruiken voor fotosynthese.


Wil je graag planten aan je geboortelijst toevoegen? Dat kan bij Yes Baby, waar je gemakkelijk al je favoriete producten van alle winkels aan je geboortelijst toevoegt. Voeg een waardebon van The Plant Corner toe aan je geboortelijst of voeg direct een specifieke plant toe en laat je vrienden en familie deze schenken na de geboorte.   Ik wil een geboortelijst aanmaken  



Meer weten over hoe je planten moet verzorgen? Lees hier alle tips van Sofie van The Plant Corner. 


Alle planten kan je rechtstreeks aankopen bij The Plant Corner, Isabellalei 144, 2018 Antwerpen.

Verwante artikels