10 dingen op de geboortelijst voor mama

10 dingen op de geboortelijst voor mama

15 minuten leestijd 9 april 2024

10 cadeautips op je geboortelijst voor jou in je zwangerschap en postpartum

article?.title

Het mooie aan een moderne geboortelijst is dat er niet alleen maar zaken voor je baby op kunnen staan maar ook voor jou! Sinds Yes Baby in 2019 opgestart werd, is het aantal “alternatieve cadeaus” op de geboortelijsten stelselmatig omhoog gegaan. Op meer dan 75% van onze lijsten wordt vandaag de dag een cadeau toegevoegd dat voor een van de ouders of het gezin is. 

Sommige ouders vragen me "maar is het niet raar om kraamkost of een massage op mijn geboortelijst te zetten?" Glimlachend kan ik daarop antwoorden dat de meeste van je vrienden dit helemaal niet raar vinden. Integendeel, deze cadeaus zijn net heel populair bij schenkers en zijn razendsnel uitverkocht op de lijsten. Mensen willen graag bijdragen aan jouw geluk.

Heb jij al nagedacht over andere cadeaus dan de traditionele babyproducten? Wat zou jij graag willen doen tijdens je zwangerschap? Welke dingen wil je graag cadeau krijgen? Want niet alleen je baby wordt geboren, ook jij als mama. 

Doe inspiratie op in ons lijstje van de 10 populairste cadeaus voor jou als vrouw en mama vanop onze geboortelijsten. Je kunt al deze cadeaus gemakkelijk op je Yes Baby-geboortelijst plaatsen. Ontdek zelf welk cadeau jij graag aan je geboortelijst wil toevoegen:


  1. Zwangerschapsmassage 


Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap zo’n veranderingen en verdient ontspanning. Een zwangerschapsmassage is zachter dan een gewone massage en houdt rekening met je zwangere buik (en zal meestal je buikregio vermijden). Je benen die het harder te verduren krijgen tijdens je zwangerschap worden daarentegen extra in de watten gelegd. 

Een zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor je mentale gezondheid. Door een massage wordt de aanmaak van stresshormonen minder, die een directe impact hebben op angstige gevoelens en stress. Genoeg excuses dus om een zwangerschapsmassage te boeken en jezelf ontspanning cadeau te schenken.  

Enkele adressen waar je een zwangerschapsmassage kan boeken (sommigen hebben hiervoor een speciale tafel waardoor je op je buik kan liggen): 


(Ik ben geen affiliate van deze winkels/bedrijven. Ik heb deze voor je opgezocht zodat je gemakkelijk in je regio op zoek kan gaan naar een behandelaar die dit aanbiedt. Bied je zwangerschapsmassages aan en sta je hier niet tussen? Stuur me dan een e-mail en ik voeg je graag toe).  


2. (Veilig) Sport in je zwangerschap 


Het is al lang bewezen dat beweging tijdens je zwangerschap goed is. Niet alleen voor je baby, maar vooral voor jou. Het helpt om kwaaltjes te minimaliseren, om een vlottere bevalling te hebben en een vlotter postpartum herstel.  

Het enige wat ik hierbij minder makkelijk vond, was de energie vinden om beweging routineus in mijn dag in te bouwen. s' Avonds was ik uitgeput en in de ochtend ging ik naar mijn werk. Het lukte mij niet om lessen ingepland te krijgen die ik ook daadwerkelijk volgde. Ik ging wandelen maar het hielp niet voldoende bij het onderhouden van mijn lichaam tijdens mijn eerste zwangerschap vond ik. 

Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje in 2019 schafte ik (heel skeptisch) een online programma aan van een Amerikaanse fitness coach die ik volgde op Instagram, specifiek voor het verstevigen van je core spieren tijdens je zwangerschap. Elke ochtend stond ik op en ging ik ongeveer 20 minuten aan de slag op mijn matje in de living. Na een paar weken voelde ik het verschil: minder bekkenpijn, minder misselijk (vreemd genoeg), mijn lichaam was sterker en ik voelde me vooral ook lichter in mijn lichaam. Op het einde van mijn zwangerschap kon ik moeiteloos alle zaken oprapen die op de grond waren gevallen. Achteraf gezien was mijn bevalling veel vlotter en voelde ik me heel verbonden met mijn lichaam. 

Ik raad daarom elke zwangere vrouw aan om op een of andere manier te werken aan je rugspieren, buik-, bil- en heupspieren. Je zal er zo bij varen, ook al ben je misschien al 20 weken ver, dan nog is het het waard om sterker te worden tijdens je zwangerschap. 

Toen ik zwanger was, bestond er nog geen Nederlandstalig online work-out programma, nadat ik de hele markt afzocht. Maar nu ondertussen gelukkig wel! Het beste online programma dat ik heb gevonden waarin je stap voor stap begeleid wordt, is “Krachtig zwanger” van Britt van Workin Moms. Dit online programma geeft je wekelijks aangepaste workouts, naargelang je zwangerschap vordert. Het start in week 8 en loopt door tot het einde van je zwangerschap. 

Je bouwt gedurende al die weken op een veilige en efficiënte manier je kracht en conditie op via dagelijkse work outs. De work outs zijn super fijn, duidelijk en worden goed uitgelegd. En het allerbeste? Britt is een kinesiste en osteopate, gespecialiseerd in het lichaam tijdens en na de zwangerschap. Je workouts zijn dus specifiek ontworpen voor jouw lichaam, zodat je geen foute bewegingen doet tijdens je zwangerschap.  Lees hier meer over het programma Krachtig Zwanger. (Met de code yesbaby10 krijg je 10% korting!) 

(full disclosure: Yes Baby is een affiliate van Workin Moms, wat betekent dat ik een % ontvang wanneer je met onze code afrekent. Dit gebeurt zonder meerkost voor jou. We kiezen zorgvuldig uit welke producten en diensten we aanbevelen en deze worden niet gesponsord, tenzij specifiek vermeld.)  
3. Cursus om je voor te bereiden op de bevalling 


Tijdens mijn eerste zwangerschap in 2017 bestonden er ook nog geen (online) zwangerschapscursussen. Ik bereidde me voor op de bevalling door verschillende boeken te lezen, naar geboorteverhalen te luisteren en ik las me in over mijn opties en voorkeuren en maakte een geboorteplan op. Ik ging ervan uit dat dit wel voldoende was. 

Aanvankelijk verliep ook alles goed. Ik was in controle, ik wist perfect hoe ik de weeën moest wegblazen en wat mijn lichaam moest doen. Maar na een tijdje stagneerde mijn bevalling en kwam ik onbewust in een medisch proces terecht. Een proces waarin ik in een mum van tijd een lijdend voorwerp werd in mijn bevalling in plaats van de leidende die ik mij had voorgenomen te zijn. Achteraf gezien, liet de bevalling een droevige nasmaak achter. Ik had nu zelf ervaren hoe snel het anders kan lopen dan je wilt als je niet al je medische opties kent. Het grootste probleem was dat ik niet al mijn rechten en keuzeopties kende in de verloskamer, waardoor ik mij niet gehoord voelde. 

En dat is ook de grootste reden waarom ik iedere vrouw aanraad om een zwangerschapscursus te volgen: zodat je optimaal voorbereid bent op je zwangerschap en bevalling. Zodat je begrijpt wat er tijdens je zwangerschap gebeurt, hoe een bevalling verloopt, hoe je pijn kan bestrijden, wat je rechten en keuzes zijn en hoe belangrijk je mindset in de bevalkamer is. Want je bevalling is een marathon. Een waarop je je beter voorbereidt.  

Ik raad de online geboortecursus van Buikgewoel aan. Ik heb deze geboortecursus mogen uittesten en ik was zeer aangenaam verrast door de volledige inhoud. In 9 modules word je klaargestoomd voor zowel het mentale als het fysieke aspect van de bevalling. Ook al je rechten en keuzes tijdens medische interventies worden besproken, zodat je weet hoe je voor jezelf kan opkomen in de bevalkamer. Deze cursus is volledig en geeft je voldoende handvaten om nadien met vertrouwen te bevallen.  Ontdek hier de geboortecursus van Buikgewoel. 

(full disclosure: Yes Baby is een affiliate van Buikgewoel, wat betekent dat wij een % ontvangen wanneer je met onze code / link afrekent. Dit gebeurt zonder meerkost voor jou. We kiezen zorgvuldig uit welke producten en diensten we aanbevelen en deze worden niet gesponsord, tenzij specifiek vermeld.)  


4. Doula of (onafhankelijke) vroedvrouw 


Wil je liever dat iemand bekend waarop je kan vertrouwen je bijstaat tijdens de bevalling? Dan raad ik je aan om een doula of een onafhankelijke vroedvrouw te zoeken. 

Een vroedvrouw kan je - naast een gynaecoloog - medisch en psychologisch opvolgen tijdens de zwangerschap en bevalling. Je hebt vroedvrouwen die onafhankelijk werken, vroedvrouwen die verbonden zijn aan een groepspraktijk en vroedvrouwen die in een ziekenhuis werken. In mijn ervaring is een vroedvrouw een belangrijke schakel in hoe je de zwangerschap en bevalling zal ervaren. Haar blik is holistisch, waardoor ze een beter zicht heeft op de verschillende mogelijkheden. Bovendien kan ze tijdens je zwangerschap een rustpunt zijn tijdens je maandelijkse afspraak. Je kan hier een vroedvrouw in je buurt vinden. 

Een doula daarentegen is eerder een soort van een bevallingscoach, die op fysiek en emotioneel niveau je begeleidt tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum periode. Ze geeft geen medische adviezen en voert geen medische handelingen uit. Maar een doula staat in dienst van de barende vrouw, doordat ze haar bijstaat. De doula blijft de hele bevalling naast je zijde, wat bij vele vrouwen rust en vertrouwen brengt. Je kan hier een doula in je buurt vinden.5. Kraamkost postpartum 


Ik geloof heel hard dat de vrouw de eerste weken (zeker 40 dagen) na de bevalling niets hoeft te doen (of moet ik eerder zeggen niets mag doen) in het huishouden, vooral niet koken, wassen of kuisen. In de broze weken na de bevalling hebben jij en je partner andere zaken aan jullie hoofden en zouden deze taken idealiter overgenomen worden. Als je graag voedzaam wil eten, dan kan je hulp vragen aan je vrienden en familie. 

Voor mij heb je vier opties die je kan doen tijdens je kraamperiode: 

  • Je vult je volledige diepvries met warme maaltijden die je tijdens de laatste weken van je zwangerschap hebt gemaakt. Hiermee kom je zeker de eerste weken door en heb je altijd eten achter de hand. 
  • Je zet porties "huisbereide kraamkost" op je geboortelijst zodat je vrienden deze voor je kunnen maken en langs kunnen brengen. Wil je het echt goed organiseren zodat je voor geen verrassingen komt te staan? Maak dan specifieke producten op je geboortelijst aan met in de nota een specifieke "leverdatum". 
  • Je zet porties kraamvoedsel op je geboortelijst die je vrienden en familie kunnen sponsoren. Aanraders zijn het kraampakket van Solid Stash (10% korting op je eerste bestelling met de code “yesbaby10”), het kraamkost pakket van Plantbeest of Kraamkost in het Gentse. Deze pakketten worden aan huis geleverd. 
  • Een leuk concept uit Amerika is de “meal train”: letterlijk een trein aan voedsel, gedaan als goede daad. Ik vind het een fijn concept, omdat het ervoor zorgt dat de focus niet zozeer gaat naar enkel de baby, maar ook naar het ondersteunen van de ouders zelf. Op Mealtrain kun je een gratis account aanmaken, waarop je een treinpagina start. Je voegt de uitgerekende datum toe en je duidt aan of je allergieën hebt of bijvoorbeeld wanneer een ideaal moment is waarop het eten wordt afgeleverd. Hierna deel je de trein aan vrienden en familie, waarbij ze zich inschrijven op een datum. Op deze manier heb je elke dag iemand die een lekkere warme maaltijd komt brengen - en is het een meer laagdrempelige manier om dag te zeggen postpartum. De persoon komt iets afzetten, en is minder geneigd om te blijven hangen, maar er is toch de verbinding met je vrienden en familie op dit moment. 

6. Mini-beeldje van je buik 


Wil je graag een visuele herinnering aan je zwangerschap, dan is een 3D standbeeld van je buik een leuke optie. Je kan zelf kiezen uit welk materiaal het gemaakt is, welke kleur en ook welke houding je hebt. Je maakt een afspraak voor wanneer je tussen 30 en 36 weken zwanger bent. Tijdens die afspraak bespreek je de voorkeuren en wordt er een 3D scan gemaakt (alles tezamen duurt het meestal ongeveer een uur en half).  Na enkele weken ontvang je het beeldje van je buik in je bus, wie weet wanneer je kindje al uit je buik is. 

Enkele adressen waar je een 3D-buikbeeld kan laten maken: 


(Ik ben geen affiliate van deze winkels. Ik heb deze voor je opgezocht zodat je gemakkelijker de verschillende winkels en het aanbod dat er is naast elkaar kan leggen. Bied je 3D-beeldjes aan en sta je hier niet tussen? Stuur me dan een e-mail en ik voeg je graag toe)  


7. Zwangerschapsfotoshoot 


Een fotoshoot doen tijdens je zwangerschap is een ideale manier om herinneringen vast te leggen. Het is iets dat ik bij mijn twee zwangerschappen niet nodig vond, maar waar ik nu achteraf veel spijt van heb. (Iets dat ik sowieso wel wil doen als ik nog eens zwanger zou zijn) De herinneringen vervagen en ik vind het jammer dat ik weinig foto’s heb om naar terug te grijpen. Wat is zo’n zwangere buik toch mooi en speciaal. Gun jezelf een cadeau en vier jezelf.  

De meeste shoots worden gedaan tussen de 30 en 34 weken in je zwangerschap. Sommige fotografen hebben ook een hele kast aan kledij die je mag gebruiken. 
8. Kraambehandelingen


We durven in onze maatschappij weleens vergeten dat een bevalling niet het eindpunt is van een zwangerschap, dat is het vierde trimester. Volgens de meeste niet-Westerse culturen zijn de eerste 40 dagen na de geboorte heilig. De focus ligt in deze periode op rust, verwarmend eten en fysieke aanrakingen (in de vorm van massages bijvoorbeeld). Het voornaamste doel van deze 40 dagen is het bieden van fysieke bescherming aan de gevoelige pasgeborene en het toestaan van volledige rust en herstel van de moeder.

Een van de zaken die ik bij mijn vorige bevallingen niet heb gedaan en waar ik spijt van heb, is het boeken van enkele kraambehandelingen voor mezelf. Je lichaam ondergaat zo’n grote veranderingen tijdens en na de zwangerschap. Je lichaam is gezwollen, pijnlijk, gevoelig en bovendien razen de hormonen door je heen. Aanraking kan helpen om het contact met jezelf te herstellen en helpt het om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.  

De meest gangbare kraambehandeling is een sluitingsritueel, ook wel bekend als een “closing the bones ceremony”: Met dit ritueel kan je de prille kraamperiode afsluiten (meestal gebeurt het ritueel rond de 6 weken na de bevalling). In zeven stappen wordt het hele lichaam in doeken gewikkeld. Deze doeken worden per onderdeel ongeveer vijf à tien minuten op “spanning” gebracht en gehouden om daarna heel rustig weer losgelaten te worden. 

Dit ritueel zorgt ervoor dat de vrouw zich geborgen, gekoesterd, ontspannen en gesteund voelt. Een sluitingsritueel is meestal tezamen met een buikmassage, een kruidenvoetenbad en (afhankelijk van het aanbod / aanbieder) een vaginaal stoombad (een helende kruiden-sauna voor de vagina en baarmoeder). 

Enkele plaatsen waar je kraambehandelingen kan boeken: 


(Ik ben geen affiliate van deze winkels/bedrijven. Ik heb deze voor je opgezocht zodat je gemakkelijk in je regio op zoek kan gaan naar een behandelaar die dit aanbiedt. Bied je kraambehandelingen aan en staat je naam hier niet tussen? Stuur me dan een e-mail en ik voeg je graag toe).  


9. Kolf- of draagconsult 


Als je borstvoeding geeft, dan heb je waarschijnlijk ook interesse in het aanschaffen van een kolf. Het probleem op de markt momenteel is dat er zoveel verschillende kolven bestaan. Je hebt draadloze kolven, enkelzijdige kolven, dubbelzijdige kolven, enzovoort. Elke borst en borstvoedingsverhaal is anders en het is daarom best dat je advies op maat neemt. Ik raad je daarom aan om na de bevalling (en van zodra je borstvoeding goed op gang is) een kolfconsult in te boeken waarop je verschillende kolven kan uitproberen. Zo zal je snel weten welke kolf je het beste ligt. 

Hetzelfde kan je doen wanneer je je kindje wil dragen. Er zijn zoveel verschillende soorten draagzakken en draagdoeken, die elk op hun eigen manier werken. Wat voor de ene ouder werkt, werkt daarom voor de andere niet. Wil je graag advies op maat? Boek dan een draagconsult in en test verschillende dragers uit. Op die manier heb je advies op maat en leer je bovendien op een correcte en ergonomische manier je drager te gebruiken.

Waar kan je een kolf testen?


(Ik ben geen affiliate van deze winkels/bedrijven. Ik heb deze voor je opgezocht zodat je gemakkelijk in je regio op zoek kan gaan.  Bied je consulten aan en sta je hier niet tussen? Stuur me dan een e-mail en ik voeg je graag toe).  


10. Borstvoedingsjuweel


De meeste vrouwen willen graag een aandenken aan hun borstvoedingsperiode. Vroeger nam je een foto, maar tegenwoordig kun je een prachtig juweel laten maken waarin je moedermelk verwerkt zit. Je hebt juwelen in de vorm van een ring, een ketting, armbanden, noem maar op. Je kan het zo gek nog niet bedenken. De stijl hangt af per artiest.

Enkele adressen waar ik zelf een moedermelkjuweel zou laten maken: 


(Ik ben geen affiliate van deze winkels/bedrijven. Ik heb deze voor je opgezocht)


Speciale cadeaus op je geboortelijst 


Al deze cadeaus kan je gemakkelijk handmatig toevoegen aan je geboortelijst. Druk op het plusteken in je geboortelijst en geef het nieuwe product een titel, een foto, aantal en een prijs. Je kan kiezen of je dit cadeau nog verder opsplitst in kleinere schijven. En klaar! Je vrienden en familie kunnen nu gemakkelijk en eenvoudig aan deze cadeaus bijdragen die ook op je geboortelijst pronken. 


Wil jij ook zo'n geboortelijst met cadeaus en diensten van alle winkels? Dat kan eenvoudig en snel bij Yes Baby. Druk hier om je gratis geboortelijst aan te maken en ontdek zelf alle voordelen. 


Verwante artikels