Beoordeling van de Haakaa borstkolf

Beoordeling van de Haakaa borstkolf

6 minuten leestijd 31 juli 2020

De Haakaa borstkolf verandert je borstvoedervaring

article?.title

Disclosure: Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Lees onze disclaimer voor meer info.  

Wanneer je start met borstvoeding geven, besef je hoe waardevol elke druppel melk is. Je steekt veel tijd en energie in het produceren van dit waardevolle goedje. Daarom wil je het liefst dat er zo weinig mogelijk melk verloren gaat. Het is hartbrekend om borstmelk te morsen of om melk in je borstkompressen te lekken. 

Ik ken het gevoel. Toen mijn eerste baby in 2017 werd geboren, was ik lastig over de hoeveelheden melk die ik lekte in mijn borstkompressen en kleren. Ik wou niet kolven om de extra melk op te vangen (ik had al een overproductie), maar ik wou ook niet dat die melk gewoon verloren ging. Gelukkig heb ik voor mijn tweede baby in 2019 op tijd de Haakaa borstkolf ontdekt. Een kolf zonder eigenlijk te kolven. De Haakaa werkt volledig op zichzelf op basis van de zuigkracht. Het vangt tijdens die eerste maanden de extra melk op wanneer je met de andere borst je baby voedt. Gedaan met al die verspilling! 

 

Wat is de Haakaa borstkolf?

De borstkolf van Haakaa werkt volledig anders dan gewone manuele of elektrische kolven. Deze kolf werkt volledig op zichzelf en heeft geen batterijen of elektriciteit nodig. Het is de eenvoudigste kolf die er bestaat met enkel drie onderdelen!  De Haakaa kolf maakt gebruik van zuigkracht om melk uit je borst te verzamelen, waardoor deze ook geen geluid maakt. De Haakaa is gemaakt uit 100% duurzame silicone en vrij van bpa, pvc en ftalaten. Een zacht en veilig materiaal voor jouw baby. 

 

Hoe werkt de Haakaa borstkolf? 

De Haakaa borstkolf is ontworpen om de melk van je andere borst op te vangen terwijl je borstvoeding geeft. Mama’s die borstvoeding geven, weten dat wanneer je je baby begint te voeden, de andere borst automatisch ook melk produceert. Door simpelweg in de flexibele kolf te knijpen en op je borst te plaatsen, zuigt de kolf zich vast door middel van een vacuüm. Dit vacuüm activeert, in combinatie met de toeschietreflex gestimuleerd door je drinkende baby, de melktoevoer. 

Maar de Haakaa vangt niet enkel de overtollige voormelk op. Deze kolf is ook in staat om volledig handenvrij melk te verzamelen uit je borsten. Via de zuigkracht is deze kolf in staat om ook de achtermelk (de dikke voedzame melk) uit je borst te verzamelen in plaats van enkel de lichtere voormelk. 

De Haakaa komt ook van pas wanneer je ‘s nachts met gezwollen borsten vol melk wakker wordt en je wat melk uit je borst wil halen om geen borstontsteking te krijgen. Je bevestigt de Haakaa, activeert de vacuüm en een paar minuten later is de druk van je borst. Het is niet voor niets dat deze borstkolf de innovatieprijs in 2018 heeft gewonnen. 

 

 

De verschillende Haakaa borstkolven op een rij 

 

Drie generaties Haakaa

 

De tweede generatie Haakaa 

 

Wie ooit al eens een kolf heeft gebruikt, weet dat de meeste kolven vele kleine hulpstukken bevatten die na elke kolfbeurt gekuist moeten worden. Deze Haakaa is de simpelste kolf op de markt omdat hij uit één (!) stuk bestaat. Hij is gemakkelijk schoon te maken. Andere voordelen van deze kolf zijn dat hij heel klein en licht is en dat je hem gemakkelijk mee kan nemen om onderweg melk op te vangen. Hij heeft een stopper die goed werkt zodat je melk hier niet kan uitlekken en hij blijft aan een tafel plakken door de zuignap. Het nadeel is dat deze kolf maar 100 ml melk opvangt. Ook vinden sommige mama’s dat het overgieten van de melk van de kolf naar de fles ervoor zorgde dat ze melk morsen. Al bij al is dit een hele goede kolf voor een lage prijs. 

 

De nieuwste Haakaa 

 

Voor de nieuwste generatie (ondertussen de 3e) Haakaa kolven is de kolf een beetje aangepast zodat nu uit drie onderdelen bestaat. Hierdoor kan de Haakaa Gen 3 gemakkelijk omgevormd worden van een kolf naar een bewaarpotje (met deksel) en een fles met flessenspeen. Ook hebben ze een lepel ontwikkelt die je op de fles kan bevestigen, zodat je deze fles kan blijven gebruiken als je niet meer kolft. De onderkant van deze kolf is vergroot waardoor de kolf beter blijft staan als je hem neerzet. Deze fles/kolf/bewaarpot is ook groter dan de eerste editie (minimum 160 ml in plaats van 100 ml), handig voor mama’s met veel melk. Er zijn twee maten van flessen beschikbaar: 160 ml en 240 ml. Het nadeel is dat deze kolf iets duurder is dan de originele Haakaa, maar je krijgt er ook meer functionaliteiten voor in de plaats. Een ander nadeel is dat de spenen en de deksels apart moeten gekocht worden of in tezamen in een pakket.  

 

 

Nog enkele tips

 

  • Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste zes weken niet te kolven wanneer je exclusief borstvoeding geeft. Dit om geen overproductie te creëren en je productie af te stemmen op de vraag van je baby. Maar aangezien deze kolf de extra melk opvangt zonder overproductie te creëren, kan je de Haakaa al beginnen gebruiken vanaf een paar dagen na de bevalling (van zodra je melk is doorgekomen)
  • Wees niet ongerust als je niet direct er in slaagt om de Haakaa succesvol te bevestigen en melk op te vangen. Zoals bij elke kolf is er ook bij de Haakaa een leercurve in het gebruik. Op Youtube vind je interessante filmpjes van andere mama’s die verschillende tips geven.
  • De meeste vrouwen (ikzelf ook) gebruiken de Haakaa de eerste vier tot zes maanden van borstvoeding. Uiteraard kan je ook na zes maanden de Haakaa nog blijven gebruiken, maar meestal gaat je melkproductie vanaf 6 maanden omlaag.
  • De Haakaa komt ook van pas wanneer je een borstontsteking hebt. Je mengt 1 eetlepel epsom zout met 3 eetlepels warm water. Je giet dit in de Haakaa en bevestigt de kolf aan je borst. Activeer de vacuüm en spoel de aangetaste borst voor 5 - 10 minuten en herhaal dit tot 4 keer per dag.

 

Ik vind de Haakaa alleszins de uitvinding van de eeuw wanneer je veel melk aanmaakt. Zeker voor mama’s die geen zin hebben om te kolven, is de Haakaa een meerwaarde. Zonder veel moeite vang je de overtollige melk op die normaal in je borstkompressen lekt en kan je een mooie voorraad melk opbouwen. 

 

 

Verwante artikels