Voorlezen aan je baby

Voorlezen aan je baby

5 minuten leestijd 23 november 2021

Lees deze boeken voor aan je baby van 0 tot 12 maanden

article?.title

Ik ben zelf een fervente boekenwurm en ik wil deze liefde voor boeken graag meegeven aan mijn kindjes. Ik lees daarom elke avond zeker een verhaal voor het slapengaan. Tijdens de babyfase vond ik voorlezen niet zo gemakkelijk dan ik op voorhand had gedacht. Ik was onzeker, want heeft mijn baby hier eigenlijk wel iets aan? En met welke boeken ga ik op deze leeftijd het beste aan de slag? Ik zocht het uit en vond een antwoord. 


Voordelen van voorlezen 


Voorlezen heeft verschillende voordelen voor je kind. Uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen blijkt dat regelmatig voorlezen aan je baby een positieve impact heeft op de taalontwikkeling. Op 15 maanden zijn de effecten van meer voorlezen al meetbaar en heeft je kind al een voorsprong in de taalontwikkeling. Op langere termijn (22 maanden) worden deze effecten enkel groter ten opzichte van kindjes waar weinig of niet wordt voorgelezen.


Door voor te lezen komt je baby ook in aanraking met andere situaties en leefwerelden, waardoor het inlevingsvermogen wordt gestimuleerd. Samen verdiepen jullie je in de verhalen en ontdekken nieuwe werelden vol magie. Het is duidelijk dat voorlezen ook een uitstekende manier is om een band met je kindje op te bouwen.


Welke boeken lees ik voor aan mijn baby? 


Het moeilijkste in dat eerste jaar vond ik om te bepalen welke boekjes geschikt waren voor de leeftijd van mijn dochter. Een pasgeboren baby heeft andere wensen dan een baby van 6 maanden. En die baby van 6 maanden wil ook weer wat anders dan een baby van 12 maanden. Hier vind je een opdeling zodat je een idee hebt welke boekjes je op welke leeftijd kan en mag introduceren. Voorlezen tijdens de eerste drie maanden


Tijdens de eerste drie maanden wordt het zicht van je baby gevormd. In deze periode is het daarom belangrijk om te focussen op contrasten, vormen en felle basiskleuren zoals rood, geel en blauw. Enkele voorbeelden:  Prachtige contrastkaarten die je gemakkelijk in de wieg van je baby legt, naast het verschoonkussen of die je toont tijdens een speelmoment samen. Gedurfde zwart-witbeelden stimuleren de ontwikkeling van de oogzenuwen. Een leuk zwart-wit boekje waarin de dieren elkaar knuffelen. De tekeningen zijn van de hand van Eva Mouton.Dit is een klassieker voor baby’s in de eerste zes maanden. Dit boek staat vol met zwart-wit patronen en gebruikt ook felle kleuren. Ideaal om naar te staren maar ook om samen alle verschillende vormen in te ontdekken.Vanaf 4 weken begint je baby de eerste kleur waar te nemen. Dit boekje kan je vanaf dat moment gebruiken om alle kleuren en vormen te ontdekken.Deze set van 4 boeken is opgedeeld per thema. Ideaal om je baby verschillende vormen en kleuren te introduceren tijdens de eerste 12 maanden. Boeken voorlezen vanaf 4 tot 12 maanden


Van 4 tot 12 maanden zal je baby heel veel dingen leren. Hij zal de wereld rond zich verkennen aan de hand van wat hij ziet, voelt, hoort en proeft. Verschillende boekjes kunnen hem hierbij helpen. Enkele voorbeelden: 
Dit boekje heeft 10 stoffen pagina’s die je gemakkelijk kan omslaan, maar die ook gemakkelijk rechtop geplaatst kunnen worden dankzij de ezel. Aan de ene kant zijn zwart wit afbeeldingen en aan de andere kant vind je afbeeldingen in kleur. Het boekje is gemaakt uit verschillende stoffen materialen. Je vindt hier ook een spiegelpagina in, ideaal voor speeltijd op de buik.  Een baby van een paar maanden oud kijkt heel graag naar gezichten. Dit boekje is hiervoor uitstekend. Een ideaal schootboekje om samen vele gezichtjes van lachende baby’s te ontdekken.Nog een boekje dat geschikt is om samen met je jonge baby te lezen. In dit boekje vind je verschillende gezichtjes in contrastkleuren. Ontdek alle emoties en gezichten.Dit leuke staartenboekje stimuleert verschillende zintuigen, waaronder voelen, zien en horen. Dit boekje knispert en nodigt uit om de staarten van verschillende dieren te ontdekken.In dit stoffen boekje kan je foto’s van jezelf of de grootouders steken. Op die manier kan je baby naar bekende gezichten uit zijn omgeving kijken of naar zichzelf in het spiegeltje. De oren van dit boekje knisperen ook.Prachtig stoffen activiteitenboekje dat knispert. De beestjes in dit stoffen boekje zijn gemaakt uit verschillende materialen waarmee je baby kennis kan maken.In dit boek wil Hazeltje weten of Grote Haas tegen kietelen kan. Dit boek komt met een handpop waardoor Hazeltje ook je kindje kan beginnen kietelen. Kietel!Dikkie Dik is nog een klassieker dat elk kind moet kennen. Deze kat beleeft veel avonturen. In dit leuke flapjesboek kan je samen op ontdekking gaan.Ideaal boek om rond de leeftijd van een jaar mee te starten. Ontdek samen alle dieren en breid zo geleidelijk zijn woordenschat uit. Een boekje waar je kindje graag in zal lezen.De leukste verhalen zijn die van Kikker en zijn vriendjes. Deze verhalen zijn niet alleen prachtig om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. “Met kikker en vriendjes beleef je heel wat” en dat is ook zo. Reis samen met je kind naar de wereld van Kikker.Veel voorleesplezier samen! 
Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou, zonder meerkost. 


Verwante artikels