Zwanger in tijden van corona

Zwanger in tijden van corona

5 minuten leestijd 19 juni 2020

Hoe is het om zwanger te zijn tijdens deze pandemie?

article?.title

Het coronavirus heeft de wereld in zijn ban. Onze levens zijn veranderd en wat vorige maand nog was, is nu niet meer. Dit virus heeft ons allemaal doen stoppen en stilstaan. Maar sommige dingen kunnen niet gestopt worden. Een baby blijft groeien in de buik. Een baby kan niet in lockdown blijven in de baarmoeder.  

Zwanger zijn (zonder pandemie) is al een uitdaging. Zeker op het einde beginnen de meeste vrouwen (begrijpelijk) uit hun voegen te barsten van zorgen. Maar hoe is het om vandaag zwanger te zijn? Hoe is het om zwanger te zijn tijdens deze pandemie? Wat gaat er om in hun hoofd? Hoe voelen ze zich? Waarvoor zijn ze bang? Welke problemen duiken op? Wat kan niet meer en wat moet nu allemaal? Ik vroeg al deze vragen aan vier mama’s die tijdens deze crisis zwanger zijn. 

 

Zijn we wel voorzichtig genoeg? 

 

Marijke is 20 weken zwanger van haar eerste kindje. Door haar jobs komt Marijke in nauw contact met vele mensen. “Ik werkte nog in het medisch centrum als relaxatietherapeute, gaf les aan de VUB aan arbeidsgeneesheren en gaf daarnaast nog pianoles aan kleine kinderen. Die drie jobs vond ik allemaal zeer risicovol, op hun eigen manier. Ik zat dan ook voortdurend de afweging te maken om verder te werken of niet, maar ik ben natuurlijk ook zelfstandige wat dan terug financiële gevolgen met zich meebracht…”  Sinds ze van thuis uit kan werken, voelt Marijke zich terug rustiger. “Aangezien mijn man ook van thuis uit mag werken, en we beide heel erg onze voorzorgen nemen, voelen we ons sinds een week terug mentaal ok.” 

Marijke voelde zich in de beginperiode gefrustreerd over de communicatie van de overheid, de WHO en van de overkoepelende experten-organisaties over zwangere vrouwen. Aangezien ze zelf een onderzoeker is, is ze zich beginnen inlezen aan de hand van de informatie die voorhanden was. “Er is veel tegenstrijdige informatie en het voorzichtigheidsprincipe lijkt ver vervlogen bij de beleidsmakers. Ik heb wel de indruk dat zwangere vrouwen hun voorzorgen nemen en hier voorzichtig mee omgaan. Ook mijn gynaecologe zei: ‘Gedraag je alsof je corona hebt.’ ”

 

Ben ik besmet met Covid-19? 

 

Daniëla is 31 weken zwanger van haar tweede kindje. Tijdens het eerste weekend na de verstrengde maatregelen werd ze ziek. Keelpijn, hoesten, verstopte neus en alle symptomen van Covid-19. In plaats van zich op het internet te blijven gek maken, besloot Daniëla om naar haar huisarts te bellen. Hij nodigde haar uit om op consultatie te komen. Daniëla zegt hierover: “Na dit onderzoek bleek dat ik een ernstige keelontsteking had maar zeker geen corona! Wat een opluchting!! Die woorden horen dat je geen corona hebt, deden me deugd!” Toch blijft corona voor angsten zorgen en heel veel vragen.  Over de bevalling, naar huis gaan met een pasgeborene en de kraamtijd. Heel veel vragen die haar slaap beïnvloeden, bovenop het derde trimester. “Het is als zwangere vrouw in deze tijden absoluut niet makkelijk om nu rond te lopen.” 

 

Angst voor de bevalling

 

Lore is 34 weken zwanger van haar eerste kindje. Ze heeft een geboorteplan opgesteld waarin een doula en een badbevalling zijn opgenomen. Deze opties zijn door de corona-crisis niet meer mogelijk en zorgen voor extra onzekerheid. Lore zit ook in over bevallen in het ziekenhuis zelf, waar het virus aanwezig is. Wat met de ondersteuning de dagen na de bevalling? Wat als er iets is met het kindje?  “Gelukkig doen de vroedvrouwen alles wat ze kunnen om je mentaal te begeleiden. We volgen een cursus mindful bevallen op afstand en dat is een geweldige ondersteuning.” 

 

Wat met het bezoek? 

 

Rianne is 38 weken zwanger van haar tweede kindje. Ze heeft nog steeds wat vragen over de bevalling, maar die zijn eerder praktisch van aard. Ze is vooral bezig met de dagen en de weken na de bevalling. Als ze in het ziekenhuis bevalt, mag bijvoorbeeld de eerste dagen enkel haar vriend bij Rianne en de baby zijn. (Eens je “binnen” bent op materniteit, kan je niet meer naar buiten. Tenzij om buiten te blijven…) Ze heeft dan nog eens de dubbele pech dat haar familie in Nederland woont en dat de grenzen nu toe zijn. “Gewoon jammer dat alles rondom de bevalling, de controles van de vroedvrouw achteraf en het kraambezoek onzeker is. Ik had het mij allemaal fijner voorgesteld dan het zal zijn.” 

 

Positief blijven 

 

Toch blijven deze dames positief. “Je moet je neerleggen bij het feit dat het nou eenmaal is zoals het is.” (Rianne) Er is weinig anders te doen dan jezelf zoveel mogelijk te beschermen door thuis te blijven, contact te vermijden en voldoende te wandelen om fit te blijven. Ook Daniëla kijkt naar de keerzijde van deze periode: “Deze tijden gaat niemand ooit nog vergeten dus we moeten er het beste van maken.” Marijke beschrijft waar het uiteindelijk allemaal om draait: “Ik voelde mijn dochter onlangs voor het eerst bewegen. Dat gaf me zo’n fijn gevoel en liet me voor het eerst beseffen dat ik, naast alle uitdagingen in deze periode, ook gewoon zwanger ben en daarvan kan genieten.” 

Want bovenal zijn al deze vrouwen zwanger. Zwanger van een droom, zwanger van een toekomst, zwanger van hun kinderwens. En wat is er nou mooier dan een kindje verwachten? 

Veel moed mama’s, jullie zijn fantastisch. Als alles voorbij is, gaan jullie de mama's zijn die tijdens deze crisis een kind ter wereld hebben gezet! 

Verwante artikels