Gender reveal feest: geslacht van je baby onthullen

Gender reveal feest: geslacht van je baby onthullen

6 minuten leestijd 3 mei 2023

De populairste gender reveal ideeën om het geslacht bekend te maken

article?.title

Wat is een gender reveal party


Een gender reveal party is een feest waarbij de aanstaande ouders het geslacht van hun baby leren kennen, vaak in de nabijheid van familie en vrienden. Sommigen kiezen ervoor om een genderonthullingsfeest te houden of leggen het moment vast op een filmpje.


Over het algemeen vraag je aan de gynaecoloog om het geslacht van je kindje niet te verklappen, maar om het op te schrijven op een papier en in een gesloten enveloppe te steken. Je kiest dan zelf op welke manier je verrast wil worden, en zorgt ervoor dat er één persoon verantwoordelijk is voor het toevoegen van de juiste kleur bij de bekendmaking. 


Gender reveal feestjes en video’s zijn de laatste jaren populairder geworden en kunnen vele vormen aannemen, van eenvoudige bijeenkomsten met naaste familieleden tot uitgebreide evenementen met decoraties, eten en spelletjes of video’s die viral gaan op sociale media.


Waar komt het concept van een gender reveal feestje vandaan?


Het vroegst bekende evenement vond plaats in 2008 toen een koppel uit Arizona (Verenigde Staten van Amerika) een genderonthullingsfeest organiseerden en een video van het evenement online plaatste. In deze video zie je hoe ze een cake opensnijden, waarbij de vulling roze was. De video van deze cake ging viraal en vanaf dat moment begon de trend van gender reveal feestjes te groeien. 


Sindsdien zijn gender-onthullingsfeesten in Amerika een cultureel fenomeen geworden, waarbij veel koppels ervoor kiezen om uitgebreide feesten te organiseren met ballonnen, taarten en andere versieringen om het geslacht van hun ongeboren kind te vieren. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de brandweer erbij betrekken of per ongeluk een grote natuurbrand stichten (surf maar eens op Youtube of Tik Tok naar gender reveal parties). De laatste jaren zijn de feestjes ook naar Europa overgewaaid. 


Wanneer doe je een gender reveal feest?


Over het algemeen kom je het geslacht (in België) te weten tussen 12 weken (uitslag van de NIPT) en / of de scan van het tweede trimester rond de 20 weken. Je kiest zelf of en wanneer je het geslacht bekend wilt maken in deze periode, hier zijn geen regels rond.  


Wat is populair bij een gender reveal feestje?


Het hoeft niet altijd groot te zijn zoals bij de Amerikanen. Er zijn heel wat alternatieven op de markt waarmee je op een leuke manier het geslacht ontdekt van je baby en/of aankondigt aan je familie en vrienden. Deze 7 voorbeelden zijn de meest voorkomende manieren om het geslacht te ontdekken, die je bovendien ook vaak ziet passeren op sociale media (maar dat hoeft dus ook niet als je dat niet wilt). 


1. Confetti kanon


Een confetti kanon is een populaire manier om het geslacht van je kindje te leren kennen en aan je familie of vrienden mee te delen. Het is de bedoeling dat je het kanon afschiet en dan afhankelijk van het geslacht van je kindje komt er roze of blauwe confetti tevoorschijn. Je kan hiermee ook leuke video’s maken zoals je vindt op de sociale media. Deze confetti van Hillylolly is biologisch afbreekbaar, waardoor het ook geschikt is om buiten te gebruiken. In een verpakking vind je 2 blauwe en 2 roze kanonnen.
  1. Confetti ballon 


Een andere populaire manier om het geslacht bekend te maken is de confetti ballon waarin roze of blauwe confetti zit. Wanneer je de ballon kapot prikt, ontdek je vervolgens het geslacht. Je hebt ook nog een kleine ballon helium nodig als je wil dat deze ballon aan een touw omhoog hangt.  1. Rook kanon 


Zelfde principe als het confetti kanon, maar dan met rook. In dit pakket zitten 2 roze en 2 blauwe kanonnen met zowel rook als confetti, ideaal voor als je het geslacht pas wil weten tijdens de onthulling. 4. Voetbal


Net zoals een rook kanon, maar dan in de vorm van een voetbal. Ideaal voor voetballiefhebbers of een oudere broer om de voetbal kapot te stampen en zo het geslacht bekend te maken. 5. Taart met verrassing


De eerste versie van de gender reveal was met een banale witte cake met roze frosting als vulling. Het filmpje hiervan ging viraal en de rest is geschiedenis. Nog altijd een leuke manier voor de zoetebekken om zo het geslacht te ontdekken. De meeste lokale bakkers werken hier graag aan mee. 

6. Kraskaarten


Een kraskaart is een ludieke manier om aan je ouders of dichte vrienden te geven. Deze kraskaarten zijn leuk als je wenst bekend te maken dat je zwanger bent. In een verpakking vind je 3 stuks. Deze kraskaarten zijn specifiek voor het bekendmaken van het geslacht bij je vrienden en familie. Je schrijft een tekst naar keuze in het rondje en kleeft nadien de krasstrook erover. Zo kan je deze kaarten nog naar hartelust gaan personaliseren. In een verpakking heb je 10 stuks:7. Ballonnen in een doos


Een manier waarvan je veel filmpjes ziet verschijnen, is het vullen van een doos met een bepaalde kleur van ballonnen. Wanneer je de doos opent, dan komen de ballonnen tevoorschijn en kom je zo het geslacht van je kindje te weten. Je hebt hier alleen maar een grote doos voor nodig, touw, ballonnen en een kleine tank met helium.   
Waarom is de term “sekse onthullingsfeestje” accurater? 


Wist je al dat genderonthullingsfeestjes ook bekritiseerd worden vanwege het promoten van genderstereotypen en het versterken van het idee dat het geslacht van een kind een bepalend kenmerk is dat gevierd moet worden? Er wordt beweerd dat dit schadelijk en beperkend kan zijn, vooral voor kinderen die zich niet conformeren aan traditionele rolpatronen of verwachtingen.


Je zou kunnen overwegen om de term ‘sekse onthullingsfeestje’ te gebruiken in plaats van ‘gender onthullingsfeestje’. De termen "gender" en "sekse" worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen eigenlijk naar verschillende dingen. Sekse verwijst naar biologische kenmerken zoals chromosomen, hormonen en voortplantingsorganen, terwijl gender verwijst naar de sociale en culturele rollen en verwachtingen die horen bij mannelijk of vrouwelijk zijn.


Wanneer een koppel een 'gender-onthullingsfeestje' heeft, onthullen ze in feite het biologische geslacht van hun ongeboren kind, niet hun genderidentiteit. Het gebruik van de term 'sekse onthullingsfeest' kan helpen om nauwkeuriger weer te geven wat er wordt onthuld.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat Yes Baby een kleine commissie ontvangt wanneer jij via onze link dit product aanschaft. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt dat we gratis content kunnen blijven aanbieden. We kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn nooit gesponsord. 


Verwante artikels