De luier van je baby verschonen

De luier van je baby verschonen

5 minuten leestijd 27 mei 2021

Hoe moet je de billetjes van je baby reinigen en de luier verversen?

article?.title

De geslachtsdelen zijn een gevoelige zone en verdienen speciale aandacht. Als nieuwe mama wil je dan ook heel graag de billetjes van je baby goed verzorgen. Maar hoe doe je dit en waarmee hou je rekening?  

 

Wat moet je gebruiken om je baby te reinigen? 

 

In de omgeving van de geslachtsdelen kan je niet voorzichtig genoeg zijn met de producten die je gebruikt. Aangezien de babyhuid nog niet volgroeid is, kunnen stoffen sneller door de huid worden opgenomen. Gebruik daarom geen (geparfumeerde) zepen en andere speciale producten waarbij je moet naspoelen. Het veiligste is om de billen en geslachtsdelen met water te reinigen. De eerste weken gebruik je katoenen watten of herbruikbare doekjes die je drenkt in lauwwarm water. Droog de huid goed af door met een tetradoek zachtjes te deppen en niet te wrijven.

Indien je geen water voorhanden hebt, kan je ook liniment gebruiken. Dit is een mengeling van olijfolie met kalkwater, volledig natuurlijk en goed voor de huid. Kalkwater herstelt de natuurlijke pH-waarde van de huid en olijfolie heeft een beschermend effect. Bij mijn tweede kindje is dit mij aangeraden door mijn vroedvrouw en ik was meteen verkocht. Het handige van liniment is dat je het op een watje of herbruikbaar doekje gebruikt om de billen af te vegen en dat je de billen niet moet naspoelen. Je laat liniment gewoon inwerken op de huid en het beschermt de billetjes en houdt ze zacht.

Onze favoriete producten:

 

 

Hoe kuis je babybilletjes onderweg?   

 

Heb je liever een alternatief of ben je op verplaatsing, dan is het handig om gebruik te maken van vochtige doekjes. Deze doekjes gooi je na gebruik met de luier mee in de vuilnisbak. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende merken en vochtige doekjes op de markt. Uit consumentenonderzoeken bleek dat in heel wat vochtige doekjes sterke allergenen zitten die niet geschikt zijn voor een baby. 

Dit zijn onze favoriete vochtige doekjes voor pasgeboren baby’s. Gemaakt uit 99,9% water, zodat je je geen zorgen moet maken over de ingrediënten. Lees hier wat je allemaal in je luiertas meeneemt. 

 

 

Wanneer een luier verversen?

 

Vervang de luier zo snel mogelijk na de ontlasting en ook na elke voeding. Het is belangrijk dat de billetjes van je baby zo droog mogelijk blijven. Op de kleinste maten van de meeste luiers staat een plas indicator, zodat je de luier niet moet openen om te zien er geplast is. 

 

 

Wat heb je nodig om een luier te verschonen? 

 

Tijdens het verversen van de luier kan je voor verschillende verrassingen komen te staan, zoals luier explosies. Daarom is een goede voorbereiding onontbeerlijk. 

Voordat je je baby op de luiertafel legt, zorg je ervoor dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Denk aan (verschillende) nieuwe luiers, luierzalf voor als er rode billetjes zijn, wasbare of wegwerp billendoekjes, tetradoek om af te drogen en een nieuw paar kleren, just in case

 

Hoe een luier verschonen? 

 

 1. Leg alles klaar 
 2. Open de romper en vervolgens de luier
 3. Veeg de uitwerpselen of urine weg.  
 4. Dep de huid droog met een tetradoek of zachte handdoek 
 5. Luierzalf indien de huid rood is. 
 6. Een propere luier aandoen. Zorg dat de flapjes tussen de benen naar buiten geplooid zijn, dit voorkomt lekken. 
 7. Kleren terug aan en klaar!

 

 

Waardoor krijgen baby’s rode billetjes?

 

Rode en ontstoken billetjes of luieruitslag kunnen veroorzaakt worden door de luier, urine en ontlasting, vocht, wrijving met de luier en het gebruik van verzorgingsproducten. Daarom is het belangrijk om de billen van je baby zo droog mogelijk te houden en de luier na elke ontlasting zo snel mogelijk te verversen. 

Gebruik enkel luierzalf wanneer je kindje uitslag heeft. Wanneer de billetjes niet rood zijn, is het beter om geen crème te gebruiken. 

Dit is onze favoriete luierzalf voor rode billen: 

 

 

Tips voor tijdens het verversen van je baby 

 

Tot slot nog enkele tips om het verschonen van je baby gemakkelijk en vlot te laten gebeuren. 

 • Leg een handdoek op de luiertafel, een ongelukje is snel gebeurd. Zeker in die eerste weken kunnen meerdere luier explosies plaatsvinden. 
 • Leg een propere luier onder vuile luier. Zo heb je altijd een back up plan klaar liggen voor het geval de verschoonbeurt uit de hand loopt.  
 • Doe de kousen van je baby uit als je hem ververst. Kleine voetjes zijn razendsnel en voor je het weet planten ze hun spierwitte kousje in een vieze luier. 
 • Een romper kan je ook langs beneden uitdoen, dit zijn de enveloppe rompers. Deze kunnen vlotjes over de schouders naar beneden zodat je geen vuile rompers over het hoofd moet trekken. Ook omslagrompers zijn heel handig bij ongelukjes. 
 • Leg bij een jongetje een tetradoek over zijn piemel wanneer hij zonder luier op de verzorgingstafel ligt (of zorg dat je er eentje binnen handbereik hebt). Dit voorkomt fonteinen. 
 • Kuis altijd van voor naar achteren. Vermijd dat uitwerpselen in aanraking komen met de piemel of vagina. 
 • Plooi zowel de voor- als de achterkant van de luier naar binnen. Zo bouw je een extra barrière in die ervoor kan zorgen dat de ontlasting niet uit de luier ontsnapt.

 

Andere artikels die je kunnen interesseren: 


Wil je graag een geboortelijst waarop je volledig jezelf kan zijn?  Waar je producten aan kan toevoegen van verschillende winkels? Test het uit en maak nu een gratis geboortelijst aan bij Yes Baby. Zonder verplichtingen of beperkingen: enkel wat jij wil.  Disclosure: Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Lees onze disclaimer voor meer info.

 

Verwante artikels