Wat is het groeipakket?

Wat is het groeipakket?

4 minuten leestijd 19 juli 2021

Wat zit er in het groeipakket en hoe vraag je het Startbedrag aan?

article?.title

Een van de zaken die ik het meest vervelend vond om tijdens de zwangerschap in orde te brengen, waren alle administratieve zaken. Maar gelukkig is het niet zo moeilijk, eens je weet wat je moet doen. Een van de zaken die je tijdens je zwangerschap in orde dient te brengen, is het aanvragen van het kindergeld en het Startbedrag. Wat dat allemaal is en hoe je dat doet, bespreek ik hieronder uitgebreid.   


Wie heeft recht op kinderbijslag?


(Bijna) elk kind dat in België woont heeft recht op kinderbijslag. De kinderbijslag wordt geregeld door een kinderbijslagfonds en deze is sinds 2019 geregionaliseerd. Dat betekent dat de uitbetaling en de aanvraag van de kinderbijslag afhankelijk is van de regio waar je (kind) woont. 


In dit artikel zal enkel de Vlaamse kinderbijslag verder besproken worden. Wat is het Groeipakket en hoe vraag je het Startbedrag aan tijdens je zwangerschap?  


Wat zit er in het Groeipakket? 


Het Groeipakket is een pakket van financiële tegemoetkomingen dat elk kind dat in Vlaanderen geboren wordt van de Vlaamse overheid krijgt. Je kan het Groeipakket aanvragen voor elk kind. Elk kind krijgt zo: 

  • Een startbedrag: een eenmalig duwtje in de rug van 1144,44 €
  • Een maandelijks bedrag van 166,46 euro van zodra je kindje geboren is 
  • Een schoolbonus 


Afhankelijk van je specifieke gezinssituatie heb je ook nog recht op eventuele extra toeslagen, zoals een sociale toeslag, zorgtoeslag en een participatietoeslag. Deze worden berekend per kind en per gezin.  


(Opgelet: Kinderen geboren voor 01 januari 2019 behouden de basisbedragen uit de oude Kinderbijslag) 


Wat is het Startbedrag?


Het Startbedrag (vroeger beter bekend als het kraamgeld of de geboortepremie of adoptiepremie) is een financieel duwtje in de rug bij de geboorte of adoptie van een kind. 

Vanaf de zesde maand in je zwangerschap kan je dit startbedrag van 1144,44 € aanvragen bij een van de vijf kinderbijslagfondsen. Welke uitbetalers van het Groeipakket zijn er? 


Voor de hervorming van de Kinderbijslag, betaalde meestal het kinderbijslagfonds van de vader de bijslag. Maar in 2019 werd deze band tussen de werkgever en het Groeipakket doorgeknipt. 

Vanaf 2019 kan je dan ook zelf kiezen bij welk Kinderbijslagfonds je je inschrijft. Je hebt de keuze tussen vijf uitbetalers. Deze zijn: FONS is de publieke uitbetaler. Wanneer je zelf het Startbedrag niet aanvraagt, word je automatisch aangesloten bij FONS. De 4 andere organisaties zijn private uitbetalers. 

De betalingen zijn bij elke uitbetaler hetzelfde, enkel de dienstverlening is verschillend. Zo verschilt de service bij de verschillende uitbetalers, wat je vooral zal merken aan de snelheid van het behandelen van je dossier en of het beantwoorden van je vragen. 

Wil je veranderen van uitbetaler? Dit kan pas nadat je een jaar aangesloten bent. Wanneer je verandert van kinderbijslagfonds, dan worden automatisch al je kinderen aangesloten bij de nieuwe uitbetaler.  


Hoe vraag ik het Startbedrag en het Groeipakket aan? 


Beide ouders kunnen een aanvraag doen voor het Startbedrag  maar meestal doet de mama dat. Je kan het Startbedrag aanvragen vanaf de 6e maand van je zwangerschap (dus 4 maanden voor de vermoedelijke bevaldatum). Hiervoor dien je een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum aan je uitbetaler te bezorgen. 

Het startbedrag wordt pas uitbetaald 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum, tijdens de 8e maand van je zwangerschap. Bij een eerste kind wordt het Startbedrag uitbetaald aan de zwangere vrouw. Bij een 2e of volgende geboorte wordt het bedrag uitbetaald op de rekening die reeds gekend is bij de uitbetaler. 

Van zodra je het Startbedrag aanvraagt bij een van de uitbetalers, ben je automatisch ingeschreven voor het Groeipakket. Nadat je kindje geboren is, hoef je niets meer te doen. De uitbetaler wordt op de hoogte gesteld van de geboorte van het kindje van zodra je het hebt ingeschreven bij de gemeente. Het eerste kindergeld ontvang je de maand volgend op de geboorte. 


Vraag hier je Startbedrag aanAndere artikels die je kunnen interesseren: 
Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou en zorgen ervoor dat Yes Baby een gratis platform is. Wij kiezen de producten die we aanbevelen zorgvuldig uit en deze zijn op geen enkele manier gesponsord. 


Verwante artikels