Tweedehands babyspullen kopen

Tweedehands babyspullen kopen

6 minuten leestijd 6 juli 2022

Waar moet je op letten als je tweedehands babyspullen koopt?

article?.title


Wanneer je een kindje verwacht, begrijp je ineens waarom er gezegd wordt dat een kind krijgen handenvol geld kost. Niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu lijdt ontzettend onder de commerciële druk om alles nieuw te kopen voor je baby. Gelukkig hoeft het niet zo te zijn. 

Tegenwoordig kan je gemakkelijk kwaliteitsvolle tweedehands producten aankopen. Goed voor je budget en goed voor onze planeet. Maar hoe begin je hier aan? Yes Baby vroeg raad aan schattenjager Sanne. Sanne stelt met Re-Us tweedehands geboortelijsten op maat samen voor wie er zelf niet aan wil beginnen. Ze schreef haar tips neer waarmee zij succesvol tweedehands babyartikelen vindt. 


Zoek uit wat je allemaal nodig hebt aan babyspullen 

 

Sanne: Eens je weet wat je allemaal op je lijstje wil, begin je best meteen aan je verzamel zoektocht. Een volledige tweedehands geboortelijst bijeen sprokkelen kost namelijk een pak tijd. Zeker voor een eerste kindje. Dit is dan ook het enige nadeel aan zelf je geboortelijst met tweedehands babyspullen samenstellen: het neemt meer tijd in beslag dan wanneer je het allemaal nieuw koopt. Het grote voordeel, is dat het een echte schattenzoektocht kan worden.

Denk daarom eerst goed na over wat je allemaal nodig hebt. Om je hierin te laten leiden, kan je raad vragen aan mede mama’s of neem een kijkje in de checklist voor de babyuitzet.

 

Tweedehands babyspullen?


Sanne: Een verkooppraatje in een babywinkel is letterlijk een verkooppraatje. Mama’s en papa’s die het je al eens voor deden, kunnen je meestal beter helpen. Zij kunnen echte raad en daad geven over welke producten je nu net wél moet hebben en welke net niet. 

Ik hoor van andere mama’s dat ze ongerust zijn over de veiligheid van tweedehands babyspullen. Wel, ik kan je zeggen dat je kind tweedehands echt niet slechter af is of minder veilig. Je moet wel op zoek gaan naar goed onderhouden spullen (die niet tot op de naad versleten zijn) van eerlijke verkopers. Een baby/kind heeft sommige spullen maar zo kortstondig nodig dat het zelfs niet de kans krijgt op slijtage. 

 

Welke babyspullen kan je tweedehands kopen?


Sanne: Bepaalde producten zijn ideaal om tweedehands aan te kopen. Denk aan producten gemaakt uit duurzame materialen en producten die je maar een korte periode nodig hebt. Ik raad bovendien aan om te kiezen voor kwaliteitsproducten. Deze gaan langer dan één rondje mee en hebben bovendien een betere restwaarde als je ze daarna zelf nog wil doorverkopen. 

Voorbeelden hiervan zijn: een meegroeistoel tripp trapp van Stokke, een wipper van BabyBjörn, een reisbed van Aeromoov, een draagzak van Tula, een babybed uit hout, een kinderwagen van Bugaboo, enzovoort.
Waar koop je een tweedehands baby uitzet? 

 

Ik gok zelf niet op één paard, maar verken liever verschillende opties. Voor de coronapandemie en de bijhorende lockdowns ging ik naar tweedehandsbeurzen, rommelmarkten en schuimde ik ook online de gekende sites af. Maar bij onze tweede dochter was ik zwanger middenin corona tijden. 

Dat bood me een nieuw perspectief. Veel kleine spullen (zoals kleren, verzorgingshoezen, speelgoed, boeken en een autospiegel) vond ik op Vinted. De grotere spullen vond ik dan weer eerder op 2dehands.be en Facebook Market Place. Dit waren onder andere de co-sleeper, Tripp Trapp kinderstoel, Thule fietskar, en een activiteitentafel van Skip Hop). 


Hoe zoek en vind je online een tweedehands babyuitzet?

 

Sanne: Per medium maak ik voor elk item dat ik zoek, zoekfilters aan. Zo krijg ik direct een melding als er nieuwe items worden geplaatst. Een tip hierin, speel met de schrijfwijze. Zelf vind ik de kleertjes van het merk Filou en Friends heel mooi en zo zoek ik niet enkel op ‘Filou & Friends’, maar ook op: ‘p’tit Filou’ en ‘Feliz by Filou’. 

Een ander voorbeeld is de bekende stoel van het merk Stokke. Voor deze eetstoel stel je meerdere combinaties samen, zoals bijvoorbeeld: ‘Stokke’, ‘Tripp Trapp’, ‘Tripp Trapp Stokke’, ‘trip trap’, ‘trip trap stokke’. Afhankelijk van wat je nodig hebt van Stokke pas je de filters ook hier weer verder aan. Zo kan je jouw zoektocht verfijnen met de filters ‘Stokke newborn set’, ‘Stokke newbornset’, ‘Tripp Trapp newborn’, ‘newborn set’. 

Je kan eindeloos lang benamingen verzinnen. Dit lijkt veel werk, maar om meer zoekresultaat te krijgen loont dit wel. Bovendien werkt het ontzettend verslavend eens je er mee weg bent. 


Hoe bepaal je de prijs van tweedehands babyspullen? 


Sanne: Doe je onderzoek. Kijk voor elk item dat je zoekt al eens na wat de prijzen zijn waarvoor ze tweedehands verkocht worden. Maar ken ook de nieuwprijs, zodat je precies weet wat je gaat kopen. Het is belangrijk dat je product kent voor je het aankoopt. Houd ook rekening met de verwachtingen van de verkoper, zodat je deze niet schoffeert door zwaar onder de prijs te bieden. 

Wanneer je online naar babyspullen zoekt, kijk dan ook zeker na of de verkoper nog andere interessante spullen verkoopt. Bij Vinted zijn er vaak bundelkortingen als je meerdere items koop. Maar dit is ook mogelijk bij Facebook Market Place of 2dehands. Daar kan je aanbieden om meerdere items samen te kopen en de prijs naar beneden af te ronden. 


Kan je onderhandelen over tweedehands babyspullen? 


Sanne: In het echt onderhandelen is altijd een tikkeltje gemakkelijker dan online. Op tweedehandsbeurzen en rommelmarkten kun je zo serieuze meevallers hebben. Maar ook online kan je proberen om te onderhandelen over de prijs. 

Je hebt vaak al een idee van wat je voor een product wil betalen. Ook de verkopers hebben een prijs in hun hoofd. Meestal prijst men het product online hoger dan wat ze er uiteindelijk echt voor willen hebben. In dat geval loont het om een tegenbod te sturen om te onderhandelen. Wil de verkoper niet onderhandelen, dan ga je best op zoek naar een andere verkoper. 

 Bijvoorbeeld: als een artikel voor 70€ geprijsd staat, bied dan 50€. In dat geval kan de verkoper toezeggen, resoluut weigeren of een tegenbod doen. In het geval van een tegenbod betaal je misschien nog 60€ maar heb je wel kunnen overeenkomen dat het product gratis wordt opgestuurd omdat het item te ver is om het zelf even op te pikken. Het belangrijkste is dat je naar elkaar toe werkt en dat je een compromis vindt. 

En vooral: have funHier vind je Sanne op Instagram. Neem contact met haar op als je interesse hebt dat ze een tweedehands geboortelijst op maat volledig voor je samenstelt. Wil jij net zoals Sanne een geboortelijst samenstellen met tweedehands babyspullen, aangevuld met producten van verschillende winkels? Probeer het zelf en maak gratis je geboortelijst bij Yes Baby aan. Zonder verplichtingen of beperkingen.  


Andere artikels die je vast interesseren: Verwante artikels