9 tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap

9 tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap

5 minuten leestijd 16 juni 2021

Ben je zwanger en wil je graag beter slapen?

article?.title

Wakker worden. Draaien. Woelen. Zuchten. Niet meer in slaap kunnen vallen. Hoe langer je zwanger bent, hoe moeilijker slapen lijkt te zijn. Ik herinner me nog goed mijn slapeloze zwangeren nachten, waarbij ik uren naar het plafond staarde om ‘s ochtends helemaal uitgeput wakker te worden. O wee de ongelukkige die de volgende dag afkwam met de dooddoener “geniet maar van je slaap, want binnenkort is het gedaan”.

 

Waarom slaap je slechter tijdens je zwangerschap? 

 

Tijdens je zwangerschap zijn er ontelbaar veel redenen waarom je niet kan slapen. Je buik ligt niet goed, je hormonen laten zich helemaal gaan, je moet constant plassen, je hebt tintelende benen, maagzuur, banden- en bekkenpijn, rare dromen, honger, je bedenkt je ineens dat je nog geen naam hebt gevonden, enzovoort. Pffff!!!! Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je kan proberen om je meer in de sfeer van een goede nacht te brengen. 


 

9 tips voor een goede nachtrust in je zwangerschap


 

1. Dutjes tijdens de dag 


Als je overdag een dutje doet, dan is de kans groter dat je ook ‘s nachts beter zal slapen. Geef dus maar toe aan die nood om een dutje te doen na de middag. Niet alleen om de namiddag door te geraken, maar dutjes komen ook je gezondheid en die van je baby ten goede. In China vond een studie plaats waarbij de relatie tussen middagdutjes en een lager geboortegewicht onder de loep werd genomen. Hieruit bleek dat vrouwen die geregeld een dutje deden minder waarschijnlijk een baby met een laag geboortegewicht kregen. Heb je nog meer redenen nodig om te dutten? 
 

2. Eet niet te zwaar 's avonds 

 

Wanneer je ‘s avonds een grote maaltijd eet, is de kans groter dat je last krijgt van maagzuur. Probeer daarom ‘s avonds een lichte maaltijd te eten of eet wat vroeger, zodat je minder last hebt van maagzuur als je gaat slapen. 

 

3. Ondersteun je rug, benen en buik tijdens de zwangerschap

 

Ik was 12 weken zwanger wanneer een vriendin mij aanraadde om een “worstenkussen” aan te schaffen. Ook al was ik heel hard aan het lachen, dit product bleek voor mij het meest begeerde item tijdens mijn hele zwangerschap. Het was zo een verademing om aan de hand van dit kussen mijn bekken en buik rust te schenken. Je legt het kussen tussen je benen en het andere deel van het kussen knuffel je. Ik vond het ook heerlijk om een deel van het kussen onder mijn buik te leggen, zodat ook die voldoende steun kreeg. Ook tijdens de borstvoeding komt dit kussen goed van pas. 

 

 

4. Ontspanningsoefeningen / visualisatie 


 

Probeer je voor je gaat slapen te ontspannen door een aantal ademhalingsoefeningen te doen of een visualisatie-oefening. Luister bijvoorbeeld naar deze 10 minuten meditatie van Calm. 

 

 

5. Kersensap voor een goede nachtrust 


 

Een goed bewaard geheim van vroedvrouwen zijn kersen. In kersen zit namelijk een stof, melatonine, die de slaap bevordert. Een handvol kersen of een glas kersensap een half uur voor het slapen geeft een betere nachtrust. Als je liever een warme drank drinkt, kies dan voor warme melk met honing of thee. 

 

6. Een (voeten)bad met Dode Zeezout 


 

Neem een warm bad (max. 37 of 38 graden Celsius) met zout van de Dode Zee. Dit zout zit boordevol magnesium en mineralen die in bad door je lichaam worden opgenomen. Magnesium werkt bovendien ook goed tegen krampen in je benen. Gegarandeerd dat je na een bad met Dode Zeezout slaapt als een roos. 

Dode Zeezout van Sealine is een 100% natuurlijk product. 

Belangrijk: 

  • Hou de temperatuur van het water in het oog. Je water mag niet te heet zijn, zodat je lichaam niet overhit geraakt. Je geraakt overhit als je lichaamstemperatuur boven de 39℃ gaat. Signalen van overhitting zijn duizeligheid, slap voelen en flauwvallen.
  • In het eerste trimester ben je kwetsbaarder bij koorts dan verder in je zwangerschap.

 

 

 

 

7. Matig je inname van water en dranken in de avond 


Hoe meer je in de avond drinkt, hoe meer je ‘s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan. Let op met caffeine na 16u. 

 

 

8. Schrijf je piekergedachten op 

 

Leg een schriftje naast je bed en schrijf daarin elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Zit je iets dwars of ben je ergens over aan het piekeren? Schrijf dit ook in dit schriftje zodat ze uit je hoofd verdwijnen. 

 

 

9. Ritueel voor je gaat slapen 

 

Zoek een vast ritueel voor je gaat slapen. Iets dat je elke dag doet om je dag af te ronden en in te checken bij jezelf en je baby. Ik vond het tijdens mijn zwangerschap heerlijk om mijn dag af te sluiten door mijn buik in te wrijven met heerlijk geurende olie. Een magisch momentje tussen mij, mijn buik en de baby. 

 

 

 

 

Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Wij kiezen de producten die we aanbevelen zorgvuldig uit en deze zijn op geen enkele manier gesponsord. 

 

Verwante artikels