Postpartum hulpmiddelen

Postpartum hulpmiddelen

6 minuten leestijd 13 januari 2022

Welke 9 producten kunnen je postpartum ervaring verzachten?

article?.title

Het vierde trimester begint met de geboorte van je kindje. De weken na de bevalling zijn dan ook een broze periode. Je lichaam moet herstellen van zijn prestaties, maar ook jij moet wennen aan de nieuwe rol die je opneemt. Het is belangrijk dat je niet overmoedig wordt (gierende hormonen en adrenaline enal) en dat je voldoende focust op het fysieke herstel van je lichaam, zodat je ook mentaal voldoende kracht hebt. 


Wat kan ik verwachten tijdens de postpartum periode? 


De eerste dagen en weken na de bevalling zijn voor vele mama’s minder aangenaam dan wat je (vroeger toch) op sociale media ziet verschijnen. Vroeger mochten mama’s de eerste 10 dagen het bed niet uit, maar tegenwoordig is het zo niet meer. Toch raad ik je aan om het rustig aan te doen en zoveel mogelijk tijd in bed door te brengen na de bevalling. Want niet alleen moet je rusten, je hebt ook te maken met fysieke ongemakken. De postpartum periode gaat gepaard met een lege buik, pijnlijke borsten, ongemakken aan je vagina, naweeën en bij de meesten ook aambeien.  


Wat heb je postpartum nodig? 


In het ziekenhuis krijg je enkele basiszaken voor deze periode. Denk aan kraamverband, mesh-ondergoed, tepelcrème en aambeienzalf. Hiermee ben je zeker geholpen voor de basis zorgen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat nieuwe en slim ontworpen producten die ontwikkeld zijn om je ongemakken te verlichten. 


Zoals alles rond de zwangerschap heb je niet elk product nodig. Veel zal afhangen van je bevalling en hoe die verloopt. Ik vind uit persoonlijke ervaring dat je niet goed genoeg voorbereid kan zijn op je (eerste) postpartum periode. Ik wou dat ik na mijn eerste bevalling een heel aantal producten had gehad of zelfs nog maar van had gehoord die ik gelukkig na mijn tweede bevalling wel kende. 


Gebruik je bepaalde producten niet? Dan kan je deze later altijd doorverkopen, doorgeven of doneren aan organisaties die mama’s in nood helpen. 


9 Favoriete postpartum producten


1. Natuurlijk katoenen kraamverband


Na de bevalling heb je kraamverband nodig. Kraamverband is veel dikker dan gewoon maandverband en absorbeert meer. In de eerste dagen verlies je veel bloed waardoor je dit verband nodig hebt in plaats van gewoon maandverband. 


In het ziekenhuis krijg je voor de eerste dagen meestal wel voldoende pads. Maar ook thuis heb je kraamverband nodig, dus zorg ervoor dat je al enkele pakken kraamverband in huis haalt (met 2 à 3 verpakkingen kom je wel toe). 


Het kraamverband van Natracare is een aanrader voor de eerste dagen na de bevalling. Dit kraamverband is gemaakt van zacht, gecertificeerd biologisch katoen, helemaal vrij van chloor en plastic en 100% biologisch afbreekbaar. Na je bevalling is je vagina gevoeliger en kwetsbaarder dan anders. Dit kraamverband bevat bovendien geen chemische of synthetische stoffen, waardoor het minder belastend is. Ook vind je geen plastiek in dit kraamverband, waardoor je vagina minder “broeierig” zal aanvoelen. 

2. Incontinentiebroekjes


Voor wie (zoals ik) geen fan is van mesh-broekjes, raad ik aan om incontinentiebroekjes te proberen. Je kan deze broekjes als ondergoed gebruiken, met een kraamverband in. Ik vond ze zo handig omdat ze heel goed zitten, heel natuurlijk aanvoelen en omdat ze een hoge taille hebben. Een beetje zoals wegwerp ondergoed, maar beter, want hier absorbeert het broekje onvoorziene lekken zonder vlekken achter te laten op je kledij. 


3. Het spoelflesje


Een spoelfles zou standaard in elke kamer op de materniteitsafdeling moeten liggen. Een spoelfles kan een wereld van verschil maken tijdens het gebruik van het toilet. Of je nu hechtingen hebt gehad of niet, een spoelflesje verlicht en verfrist je vagina de eerste dagen na de bevalling.


Hoe gebruik je het? Je vult het voor elk toiletgebruik de spoelfles met lauw water. Terwijl je plast richt je de waterstroom naar je vagina en duw je op de fles waardoor er water uit komt. Als je hechtingen hebt, zorgt dit ervoor dat het branderige gevoel verlicht wordt. 


4. Het Sitzbad


Dit badje helpt om de pijn aan je schaamlippen en vagina te verzachten. Een truucje dat de vroedvrouw mij toonde was door een plastieken (vuilnis)zak over een open wc pot te spannen. Vind je dat te veel gedoe? Dan kan je een inzetbadje voor je toilet kopen voor enkele euro’s. 


Je vult het bad met lauwwarm water met wat kamillethee of Kamillosan (stuur je man  en je gaat een vijftal minuten op het toilet zitten. Het warme water verzacht je pijn, biedt troost en kan de genezing versnellen.


5. Koud en warm verzachtend kraamverband


Nog een must have voor de pijn na de bevalling: een koud en warm kraamverband. Je kan het in diepvries leggen en als een verkoelende pad gebruiken, wat perfect is voor pijn aan het perineum na de bevalling. 


Je kan het ook opwarmen in de microgolfoven en gebruiken tegen pijnlijke naweeën. Warmte vermindert de pijn van de krampen.


6. Borstvoedingsbeha of topje


Ondersteuning van je borsten is belangrijk. Wil je borstvoeding geven? Investeer dan in een borstvoedingsbh zodat je gemakkelijk je kindje kan voeden. Ook als je geen borstvoeding geeft, zijn deze bh’s handig voor de eerste dagen na de bevalling. Je kan ze namelijk gemakkelijk openen zodat je de kompressen kan verwisselen. Verdraag je de eerste dagen door de stuwing helemaal geen bh? Dan kan je ook een aansluitend topje dragen.


7. Wasbare kompressen


Spoiler: je borsten gaan lekken, of je nu borstvoeding geeft of niet. Maar zeker wanneer je borstvoeding geeft, raad ik je aan om te investeren in wasbare kompressen  Deze zijn zachter aan je borsten, bevatten geen plastiek (zodat het niet gaat “broeien”) en absorberen de melk beter. Geef je geen borstvoeding meer, dan kan je deze kompressen ook altijd als wasbare wattenschijfjes gebruiken. 


8. Hydrogelpads en zilverkapjes


Voor pijnlijke tepels en kloven kan je hydrogelpads gebruiken. Deze zorgen ervoor dat kloven sneller helen en verlichten de pijn. Om extra verlichting te krijgen leg je deze pads voor gebruik in de koelkast. 


Blijf je langdurig last hebben van kloven en pijnlijke tepels? Dan investeer je beter in zilverkapjes. Door de moedermelk die in de zilveren kapjes terecht komt, genezen de kloven sneller. Zilver heeft erkende anti-bacteriële, anti-virale en schimmelwerende eigenschappen. Zilverkapjes zijn prijzig, maar het voordeel is dat ze duurzaam zijn en dat je ze kan blijven hergebruiken. Ook de zilverkapjes kan je in de koelkast leggen voor extra verlichting. 


9. Kokosolie


Sommige vrouwen houden niet van tepelzalf omdat je die moet afvegen voor elke voeding, maar ook omdat die bij het afvegen soms kloven veroorzaakt. In dat geval is een natuurlijk remedie om kokosolie op je tepels te smeren. Deze moet je niet afvegen voor je borstvoeding geeft. Het werkt verzorgend, verzachtend en helend. 
Op zoek naar een checklist om je ziekenhuistas klaar te maken? Lees dan hier verder-------------------------------------------------------------------------------------------------

Een online geboortelijst waarop je producten van verschillende winkels kan combineren, maar ook nuttige zaken zoals kraamkost? Yes Baby! Ontdek hier onze gratis geboortelijstenDisclosure: Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou maar zorgen ervoor dat wij nog andere artikels kunnen blijven schrijven. 

Verwante artikels