4 weken zwanger

4 weken zwanger

5 minuten leestijd 26 maart 2021

Overtijd en een zwangerschapstest

article?.title

Deze week kan je uitzoeken of je zwanger bent of niet. 

 

Vanaf de eerste dag van je vermoedelijke menstruatie kan je een positieve zwangerschapstest afnemen. Dit komt omdat het ingenestelde eitje al hCG aan het produceren is, het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine.

Zwangerschapstesten detecteren de aanwezigheid van hCG in je urine. Het resultaat is betrouwbaar als je de instructies van de test nauwkeurig volgt. 

Voor een zwangerschapstest wordt aangeraden om ochtendurine te gebruiken. Deze urine is meer geconcentreerd, waardoor een test sneller kan reageren. Maar ook met urine op andere tijdstippen van de dag zal je test positief worden als je zwanger bent. Lees in de instructies hoeveel minuten je moet wachten om een correct resultaat af te lezen. Zet een timer en wacht vol ongeduld af 

 

Is je test positief? Proficiat! Je bent zwanger! 

 

Is de test negatief en blijven je regels uit? Voer morgen een nieuwe test uit als je vermoedt dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je te vroeg hebt getest, dat de test niet goed is uitgevoerd of dat je een onregelmatige cyclus hebt. 

 

Ik ben zwanger

 

Normaal zou je nu je menstruatie moeten krijgen. Het uitblijven van je maandstonden kan een van de eerste tekenen zijn van een zwangerschap. Maar er zijn ook andere fysieke veranderingen die sommige vrouwen kunnen waarnemen in hun lichaam. 

 

4 weken zwanger: symptomen 

 

 • Misselijkheid. De meest gehoorde klacht in de zwangerschap is misselijkheid, 's ochtends maar ook tijdens de rest van de dag.
 • Borsten en tepels die gevoeliger zijn dan anders. Dit komt door de vergrootte doorbloeding van je borsten.
 • Vermoeidheid. Je lichaam is heel hard aan het werken en dit kan resulteren in een grotere vermoeidheid. Er verandert veel in je lichaam in het eerste trimester.
 • Plasklachten. Je groeiende baarmoeder duwt op je blaas waardoor je sneller het gevoel hebt dat je blaas vol is.
 • Afscheiding. De hoeveelheid van je afscheiding neemt toe door de veranderende hormonen.
 • Stemmingswisselingen. Je hormonen kunnen behoorlijk wat vuurwerk geven. Iedereen reageert natuurlijk anders, maar het is best normaal als je last hebt van (heel) verschillende stemmingen. Het ene moment ben je vrolijk maar het andere moment barst je in tranen uit? Dankjewel hormonen!
 • Je vagina verkleurt van roze naar een paarsachtige kleur. Dit komt omdat er meer bloed in de omgeving van je vulva gaat stromen.

 

 

4 weken zwanger: wat gebeurt er in je lichaam?

 

Op 4 weken delen de cellen in je lichaam zich in een snel tempo. Inmiddels zijn er duizenden cellen en krijgt het hoopje cellen de naam embryo. Je baby wordt een embryo genoemd van zodra de organen beginnen te ontwikkelen. 

Het embryo of de vrucht bevat een dooierzak, een vruchtvlies en de kiemvliezen.  De dooierzak voorziet de vrucht van eten tot ongeveer de 8e week, wanneer deze functie wordt overgenomen door de placenta. Het vruchtvlies beschermt het embryo en houdt het vruchtwater vast. Vanuit de kiemvliezen ontstaan de verschillende organen.

Het dikke slijm uit je baarmoederhals heeft nu ook een slijmprop aangemaakt waarmee de baarmoederhals afgesloten is. Zo zit de vrucht in een beschermde omgeving. 

 

 

Hoe groot is je baby als je 4 weken zwanger bent? 

 

Je baby is deze week zo’n 1 a 2 mm groot, de grootte van een speldenkop.

Ook al is het embryo nog zo klein, het bestaat nu al uit drie lagen. Deze lagen groeien deze week uit tot de verschillende lichaamsdelen van je baby. 

 • De buitenste laag vormt de huid, de ogen, het haar en het zenuwstelsel.
 • De middelste laag vormt het hart, de botten, de nieren, de spieren en de geslachtsorganen.
 • De binnenste laag wordt de longen en de lever.

 

Wat kan je zien op een vaginale echo op 4 weken?

 

Een klein zwart rondje is ontstaan: dit is het klompje cellen dat in het slijmvlies is ingenesteld, de embryo. Rond deze tijd begint ook het vruchtwater zich te ontwikkelen. 

 

Tips als je 4 weken zwanger bent: 

 

 • Doe een zwangerschapstest
 • Start met foliumzuur in te nemen als je dit nog niet deed. Je vindt foliumzuur vrij in de apotheek. Foliumzuur verkleint de kans op een aangeboren afwijking zoals een open rug.
 • Neem eventueel een bloedtest af bij je huisdokter.
 • Maak een afspraak met de gynaecoloog.
 • Begin na te denken over een vroedvrouw of een doula (of beide)
 • Let op je voeding. Vermijd rauw vlees, rauwe kazen (“au lait cru”), rauwe eieren, rauwe kiemgroente, rauwe en gerookte vis en rauwe melk.
 • Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik.
 • Vermijd de kattenbak en werk met handschoenen in de moestuin
 • Rook niet en drink geen alcohol.
 • Vermijd de sauna of hete baden waarvan de temperatuur boven de 39° is
 • Kinderopvang nodig? Denk dan al eens na over wat voor kinderopvang je verkiest en welke beschikbaar is in je buurt. Woon je in een stedelijke omgeving? Bel alvast voor inlichtingen en stel dit niet te lang uit. De wachttijden kunnen snel oplopen.

 

 

Een geboortelijst waarop je cadeautjes van alle winkels kan combineren? Yes Baby! 
Uniek, zonder verplichtingen en volledig aanpasbaar aan jouw wensen. 
Gemaakt door een mama voor andere mama's. 
👉 Probeer het zelf en maak hier een gratis geboortelijst aan

 

 

 

Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou en zorgen ervoor dat Yes Baby een gratis platform is. Wij kiezen de producten die we aanbevelen zorgvuldig uit en deze zijn op geen enkele manier gesponsord. Lees hier meer over ons beleid

 

Verwante artikels