Zwanger autorijden

Zwanger autorijden

4 minuten leestijd 7 april 2024

Waarop moet je letten als je zwanger met de auto rijdt?

article?.title


Tijdens mijn zwangerschap ontdekte ik al snel dat autorijden met een groeiende buik nogal onhandig kan zijn. Maar ook al is het onhandig, dan nog is het belangrijk dat je veilig met de auto rijdt. Hoe doe je dat nu het best? 


Autorijden tijdens de zwangerschap 


Het belangrijkste is dat je altijd een gordel aandoet wanneer je rijdt. Dit is niet alleen verplicht volgens het verkeersreglement, maar de gordel houdt jou en je baby ook veilig in de auto. Wanneer je de gordel niet draagt, is de kans op ernstige schade of overlijden van je baby bij een ongeval veel groter. Maar, dat is uiteraard op voorwaarde dat je de gordel correct draagt. 


Hoe moet een zwangere vrouw de autogordel dragen?


Tijdens de zwangerschap moet je de positie van je autogordel aanpassen:

 • Het belangrijkste is dat je de heupgordel steeds onder je buik draagt, zo laag mogelijk
 • De schoudergordel loopt tussen je borsten en aan de zijkant van je buik
 • Je mag de gordel nooit over je buik zelf dragen. 
 • Zorg dat de gordel steeds strak aangespannen is. 
 • Plaats nooit een deel van de gordel onder je oksel of achter de rug. Hiermee verliest de gordel een groot deel van zijn beschermende werking. Welke aanpassingen kan je doen aan je auto als je zwanger bent 


Buiten de gordel correct dragen, zijn er nog enkele modificaties die de veiligheid verhogen wanneer je in de auto zit:

 • Heb je een auto waarvan de hoogte van het stuur aangepast kan worden? Doe dit dan ook en verhoog het stuur naar de hoogste stand. 
 • Zit zo ver als je kan verwijderd van het stuur. Zorg ervoor dat je buik minstens 25 cm verwijderd is van het stuur. In het geval van een ongeval is er zo minder risico dat je buik tegen het stuur wordt geduwd en letsels veroorzaakt. 
 • Pas de hoofdsteun van je autostoel aan en zorg ervoor dat het dikste deel zich direct achter je hoofd bevindt. 
 • Zet de rugleuning van je autostoel zo recht mogelijk


Zwanger en airbag 


Schakel in geen geval de airbag uit! In combinatie met de gordel biedt de airbag extra bescherming voor jou en je baby tijdens een ongeval. 


Zwangerschapsgordel gebruiken in de autoIn tegenstelling tot wat je op sommige websites kan lezen, is het gebruik van een speciale zwangerschapsgordel of een gordelgeleider (een hulpstuk waarmee de gordel tussen je benen wordt vastgehouden) niet veilig! Sterker nog, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zegt dat het gebruik van een zwangerschapsgordel in België zelfs verboden volgens het verkeersreglement (artikel 35.1.3).  

De zwangerschapsgordel is niet veilig omdat het de normale werking van de autogordel belemmert. Tijdens een ongeval werkt de gordel dan niet naar behoren, waardoor het zware gevolgen en letsels kan geven bij zowel mama als baby. Meer nog, ze kunnen zelf bijkomende letsels veroorzaken. Vermijd deze gordels dus ten stelligste! 

Let op: het is mogelijk dat je autoverzekering niet tussenkomt bij een ongeval als je met een zwangerschapsgordel rijdt.


Nog enkele tips als je met de auto rijdt tijdens je zwangerschap  


 • Tijdens lange autoritten moet je tijdig stoppen en even pauzeren. Strek dan de benen en wandel even. Zo blijft de bloedsomloop naar je benen optimaal en vermijd je het risico op trombose. 
 • Als je meerijdt in de passagiersstoel, breng de leuning dan wat naar achter. Zo heb je meer plaats om comfortabel te rijden. 
 • Leg nooit je benen op het dashboard! Dit kan zware gevolgen hebben tijdens een auto ongeval. 
 • Laat je in de laatste maand van je zwangerschap zoveel mogelijk vervoeren en rijd enkel als het echt niet anders kan. Kruip in geen geval zelf achter het stuur als je weeën begonnen zijn. 
 • Heb je gezondheidsproblemen bij je zwangerschap (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, zware misselijkheid of last van duizeligheid)? Dan is het beter dat je zelf niet achter het stuur kruipt, maar je laat rijden.  
 • Heb je een ongeval gehad? Ga dan altijd langs je gynaecoloog op controle. 


Wees veilig! 


Wil je graag een geboortelijst waarop je cadeaus van alle winkels kan toevoegen? Yes Baby! Maak gratis een geboortelijst aan zonder verplichtingen en test het zelf uit. 


BronnenVerwante artikels