Welke wasbare luiers zijn er

Welke wasbare luiers zijn er

11 minuten leestijd 31 mei 2022

Wat zijn wasbare luiers, hoe gebruik je ze en hoe begin je eraan?

article?.title


De laatste jaren is het gebruik van wasbare luiers gemakkelijker geworden en is het aanbod fel uitgebreid. Je grootmoeder die stoffen doeken uitkookt in een grote pot op het vuur is gelukkig een beeld uit het verleden.


Moderne wasbare luiers zijn gemakkelijker in gebruik en zien er ook nog hip uit. Maar waarom zou jij voor wasbare luiers kiezen? Hoe begin je in hemelsnaam aan wasbare luiers en waarop moet je allemaal letten? 


Waarom zou je kiezen voor wasbare luiers?

De meeste ouders kiezen voor wasbare luiers voor een of verschillende van deze vier redenen: 

  • Ecologische voetafdruk: door voor wasbare luiers te kiezen verklein je jouw ecologische voetafdruk. De nieuwe generatie van wasbare luiers hoef je enkel te wassen op 40℃ (of 60℃ wanneer je kindje ziek is). In combinatie met energie-efficiëntere wasmachines zorgt dit dat wasbare luiers minder energie verbruiken en een langere levenscyclus hebben. Bovendien is de CO2-uitstoot lager bij wasbare luiers dan bij wegwerpluiers. Ten opzichte van wegwerp leveren wasbare luiers een besparing op van 49% (zonder droger) tot 27% (met droger) in CO2 uitstoot (cijfers via Consumentenbond). 

  • Kleinere afvalberg: Een kind draagt gemiddeld 5 luiers per dag, wat uitkomt op 150 luiers per maand, goed voor 25 kilo afval. Op zo’n kleine 2 jaar betekent dit dat je 600 kg aan afval kan besparen door wasbare luiers te gebruiken. Door te kiezen voor wasbaar maak je een besparing van 44% in afval (cijfers via Consumentenbond).

  • Kostenvoordeel: Wasbare luiers hebben een hogere prijs om ze aan te schaffen, maar de meerkosten zijn erg laag nadien. De enige uitgaven bij wasbare luiers zijn inlegvellen en eventueel een grotere maat in overbroekje. De meeste websites die een berekening hebben gemaakt van de prijsverschillen (zoals Milieu Centraal) spreken van een kostenbesparing tot 500€ voor een eerste kind. Bij het gebruik van de wasbare luiers voor een 2e kind loopt de kostenbesparing al gauw op tot 1500€. 

  • Goed bij allergische reacties: Sommige kindjes zijn allergisch aan de chemische stoffen die in wegwerpluiers zitten. In wasbare luiers vind je deze stoffen niet, waardoor er minder allergische reacties ontstaan en ook in het algemeen minder of geen uitslag ontstaat op de babybilletjes. 


Welke wasbare luiers zijn er?



Op het eerste zicht kunnen wasbare luiers voor een buitenstaander intimiderend overkomen. Je hebt verschillende modellen, systemen en materialen om uit te kiezen, waardoor je meerdere keuzes te maken hebt. Maar het voordeel hiervan is dat wasbare luiers door al deze keuzes veel toegankelijker en gemakkelijker zijn geworden. Zelfs  twijfelende ouders die geen zin hebben in veel gedoe vinden hun ding bij wasbare luiers die erg veel lijken op wegwerpluiers. 


De grootste onderverdeling binnen wasbare luiers is de keuze voor een eendelig of een tweedelig systeem. De namen verklappen het al: 

  • Een eendelig systeem: hierbij bestaat de wasbare luier uit één deel, waardoor hij veel lijkt op een wegwerpluier. 

  • Een tweedelig systeem: hierbij bestaat de wasbare luier uit twee delen: een deel dat het vocht opvangt en een ander niet-lekkend broekje dat hierover gaat. 


De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is “wil je de luier als één geheel omdoen of kies je voor een luier met een los broekje?”


Eéndelige wasbare luiers


Eendelige luiers zijn gemakkelijk wanneer je een wasbare luier wil die erg veel op een wegwerpluier lijkt. Voor een twijfelende partner of een onzekere grootouder kunnen deze eendelige luiers een goede middenweg zijn om voor wasbare luiers te kiezen.


Bij een eendelige luier zit de absorberende stof voornamelijk tussen de benen. Hierdoor is het absorptievermogen van deze luiers minder dan tweedelige luiers. Deze luiers moet dus sneller vervangen worden en het is niet aangeraden om deze ‘s nachts te dragen. 


Binnen de eendelige luiers heb je drie verschillende systemen: 



  • All-in-one luier (AIO): Een waterdicht broekje waarin inleggers zijn genaaid: de luier, het overbroekje en de inlegger vormen één geheel. 

  • Pocket Luier: Een waterdicht broekje met een zakje waarin je de inlegger kan steken. Deze inlegger kan je verwijderen tijdens het wassen en drogen. 

  • Snap-in-one (SIO): Een waterdicht broekje drukknoopjes waarmee je een inlegger kan vast klikken. De inlegger kan je verwijderen tijdens het wassen en drogen. 


De voordelen en nadelen van ééndelige wasbare luiers


  • All-in-one luier (AIO): Deze eendelige luier is het gemakkelijkst in gebruik voor de minder doorgewinterde wasbare luier gebruiker. Een van de nadelen is dat ze sneller kunnen lekken en dat de droogtijd van deze luier het langst is.

  • Pocket Luier: De pocketluier is handig voor onderweg. Je kan de absorptiegraad aanpassen met de inleggers die je in deze luier schuift. 

  • Snap-in-one (SIO): Deze luier combineert de voordelen van een eendelige luier (één systeem) met de voordelen van een tweedelige luier (doordat de inlegger er wordt ingeklikt verkleint de kans op lekken) 


Bij eendelige luiers moet je rekening houden met de pasvorm van de luier (verschillend per merk / booster die je gebruikt): deze kan bepalen of de luier lekt of niet.  


Tweedelige wasbare luiers


Tweedelige wasbare luiers worden aanzien als de betrouwbaardere oplossing tegen lekken. Deze luiers bestaan uit twee stukken: de luier die het vocht opvangt en het overbroekje dat de kledij beschermt. Tweedelige wasbare luiers hebben een hoger absorptievermogen doordat ze uit twee delen bestaan. 


Binnen de tweedelige wasbare luiers heb je deze onderverdeling: 


  • Voorgevormde luiers: bestaan uit voorgevormde absorberende luiers waarover je nog een overbroekje moet aandoen. 

  • Niet voorgevormde luiers: Je moet de niet voorgevormde luiers zelf vouwen zodat ze rond de billen van je baby passen. Bovenop de niet voorgevormde luier gebruik je een overbroekje. Dit zijn de verschillende systemen van niet voorgevormde luiers:

  1. Vouwluiers of “flats” lijken het meeste op de luiers uit grootmoeders tijd. Deze niet voorgevormde luiers bestaan uit een hydrofieldoek dat je moet vouwen en vastzetten met luierklemmen. Vouwluiers worden voornamelijk gebruikt bij pasgeboren baby’s. 
  2. Strikluiers: kan je door zijn snit vouwen zoals je wilt en aanpassen aan de grootte van elk kindje. Je sluit de luier met de linten die aan de luier verbonden zijn. 
  3. Prefold luiers: bestaan uit rechthoekige doeken met verschillende lagen stof. Meestal is de stof verdeeld over drie delen waarbij het middelste deel dikker is zodat dit deel meer kan absorberen. Je kan een prefold rond je baby vouwen en vastzetten met luierklemmen. 
  4. All-in-two:  De luier is een grote absorberende inlegger die uit meerdere lagen stof bestaat. Je legt de inlegger in een overbroekje waarbij de absorberende luier niet in de liezen sluit. 


  • Nachtluier: De nachtluier is speciaal ontworpen voor de nacht. De absorptiegraad van deze luier is erg hoog. Nachtluiers hebben aan de binnenkant een laag microvezel (of een microvezel inlegger) waardoor de billetjes droog blijven. Je kindje zal dus ‘s nachts niet wakker worden door de natte luier. 


Voor- en nadelen van tweedelige wasbare luiers 


  • Voorgevormde luiers: Deze absorberen het beste van alle luiers, maar daardoor zijn deze “dikker” aan de billen. 

  • Niet voorgevormde luiers: deze old skool luiers zijn goedkoop en ook “dunner” aan de billen. 

  1. Vouwluiers of “flats” lijken het meeste op de luiers uit grootmoeders tijd. Deze hydrofiele vouwluiers zijn zeer geschikt voor pasgeboren baby’s en zijn erg veelzijdig. Doordat deze luiers redelijk dun zijn, drogen ze snel. Een van de nadelen van deze luiers is dat je deze rond de baby moet vouwen en eventueel vastzetten met een luierklem. Hydrofiel luiers absorberen ook minder dan voorgevormde luiers. 
  2. Strikluiers: Strikluiers zijn zeer geschikt voor pasgeboren baby’s. De luiers absorberen minder dan voorgevormde luiers. Ze nemen uit zichzelf niet veel vocht op omdat ze dun zijn. Voor het gebruik voeg je best een inlegger toe. Deze luiers moet je rond je baby vouwen en vastmaken met de linten. 
  3. Prefold luiers: Prefolds zijn zeer geschikt voor pasgeboren baby’s. Deze luiers zijn redelijk dun waardoor ze snel drogen. Een van de nadelen van deze luiers is dat je deze rond de baby moet vouwen en eventueel vastzetten met een luierklem. Prefold luiers absorberen minder dan voorgevormde luiers. 
  4. All-in-two:  De all-in-two luier is gemakkelijk in gebruik doordat je enkel een inlegger in een overbroekje moet leggen. De absorberende luier sluit niet in de liezen zelf. De absorptiegraad is minder dan een voorgevormde luier. (Een all-in-two waarbij de inlegger vastklikt in het overbroekje heet een snap-in-one en beheert tot de eendelige luiers)



De materialen waaruit wasbare luiers gemaakt zijn


De volgende vraag die je moet stellen is “Uit welk materiaal moet de luier gemaakt zijn?” Voor de wasbare luiers en inleggers heb je de keuze uit vier materialen:


  • Microvezel (fleece): Microvezel (of fleece) voelt droog aan de billetjes, ook al is de luier nat. De absorptiegraad van microvezel is minder groot dan de natuurlijke materialen (zoals katoen, bamboe en hennep), maar is in de praktijk meestal voldoende. Het grootste voordeel van fleece is dat deze luiers heel snel droog zijn na het wassen.

  • (Organisch) katoen: Katoen zit tussen fleece en bamboe in. Deze luiers absorberen in theorie minder dan bamboe en hennep maar in de praktijk valt dit goed mee. Katoenen luiers absorberen goed en hebben als voordeel dat ze een relatief korte droogtijd hebben. 

  • Bamboe: Bamboe absorbeert goed. Daardoor moet er minder stof gebruikt worden voor bamboe luiers, waardoor deze er dunner uitzien. Bamboe luiers blijven bovendien zacht, ook na veelvuldig wassen. Het nadeel is dat deze luiers een langere droogtijd hebben dan katoenen luiers. Luiers van bamboe zijn geschikt voor kindjes met een gevoelige huid. 

  • Hennep: Hennep is een zeer stevig en duurzaam materiaal en heeft een groot absorptievermogen. De droogtijd van hennep luiers is wel het langst van allemaal (24+ uur). Luiers van hennep “ademen” rond de billen en zijn dus ook geschikt voor kindjes met een gevoelige huid. 


Uit welke materialen zijn overbroekjes gemaakt? 


Overbroekjes bestaan uit drie materialen: 

  • Wol: Wol is van nature uit zelfreinigend en waterafstotend. Je maakt de wol waterafstotend door deze om de zoveel weken of maanden te lanoliseren. Lanoliseren betekent dat je het broekje moet behandelen met lanoline (of wolvet).

  • PUL (polyurethaan laminaat): Pul is gemaakt van polyester en deze stof is waterdicht voor vloeistoffen maar tegelijk ook micro-ademend. De stof wordt waterdicht gemaakt door chemische processen. 

  • TPU (thermoplastic polyurethane): TPU is ook gemaakt van polyester en lijkt daarom heel erg op PUL. Het verschil echter is de manier waarop het overbroekje waterdicht wordt gemaakt. Bij TPU gebeurt dit door hitte, waardoor dit materiaal iets milieuvriendelijker is dan PUL.   


Alle overbroekjes (zowel in PUL / TPU of wol) bestaan in verschillende vormen, in meegroei versies of zijn apart verkrijgbaar in verschillende maten. De meeste overbroekjes sluiten via:

  • Drukknoopjes: Drukknopen vergen minder onderhoud en sluiten minder gemakkelijk. Het voordeel van drukknopen is dat oudere kindjes deze sluiting minder snel zelf kan losmaken. Een van de nadelen is dat je kindje soms in een tussenmaat zit, waardoor het ene knopje te strak staat en het andere te los.

  • Klittenband: Het grootste voordeel van klittenband is dat deze heel gemakkelijk in gebruik is en dat je ze precies op maat van je kindje kan vastmaken. Het nadeel van klittenband is dat deze sneller slijten en dat ze tijdens het wassen in elkaar kunnen haken, of dat er pluisjes in de klittenband achterblijven.  

  • Optrekbroekjes: deze broekjes kunnen niet geopend worden maar moet je optrekken. Deze optrekbroekjes zijn vooral handig voor kindjes die al kunnen stappen en niet meer willen blijven liggen bij een luierwissel. Dit type overbroekje wordt vaak gebruikt voor de nachten of in de winter (je hebt varianten hiervan met broekspijpen). 

  • “Hybride” overbroekjes: deze overbroekjes met sluiting kun je ook als optrekbroekje gebruiken. 


Welke wasbare luier kies je? 


Zoals je merkt zijn er ontzettend veel systemen en materialen waaruit je kan kiezen. Elk systeem en materiaal heeft dan ook zijn eigen voor- en nadelen. Deze zijn voor iedereen anders en daarom is de keuze voor een wasbare luier erg persoonlijk. 


Stel jezelf daarom deze vragen:  

  1. Ga je de wasbare luiers voor een of meerdere kindjes gebruiken? 

  2. Wat vind je het belangrijkste: gebruiksgemak of absorptievermogen? 

  3. Wil je luiers uit één stuk of ga je liever voor een tweedelig systeem?

  4. Ga je de luiers ook in de opvang gebruiken? 

  5. Vind je het belangrijk dat de luier dun rond de billen aansluit? 

  6. Welke materiaalkeuze heeft je voorkeur? 



—------

Wasbare luiers van eender welke winkel (ook wasbare luiers die je tweedehands hebt overgekocht) kun je gemakkelijk aan je geboortelijst bij Yes Baby toevoegen. Op deze manier dragen je vrienden en familie bij aan cadeaus die je echt wil en nodig hebt. Maak hier vrijblijvend je geboortelijst aan


Verwante artikels