Waarom je beter geen loopstoel koopt voor je baby

Waarom je beter geen loopstoel koopt voor je baby

4 minuten leestijd 13 december 2022

Wat is een loopstoel en is dit wel veilig voor je baby?

article?.title

Binnen de wereld van de babyproducten zijn er producten waar je beter twee keer over nadenkt of je ze in huis haalt voor je kindje. Een loopstoel is er zo eentje. Het lijkt een leuk stuk speelgoed om te introduceren als je baby voor het eerst begint recht te staan, maar over het algemeen wordt het gebruik van een loopstoel afgeraden door The European Child Safety Organisation en kinesitherapeuten.

 

Wat is een loopstoel?
Een loopstoel, soms ook bekend als een baby walker, is een stoeltje met wielen aan waarin je baby al zittend wordt gezet. Met zijn voeten kan hij zich vervolgens afduwen en zo vooruit bewegen. De loopstoel wordt verkocht als een product dat je baby helpt om te leren stappen, maar eigenlijk is het omgekeerde waar. 


Waarom gebruik je beter geen loopstoel?


Er zijn twee grote redenen om geen gebruik te maken van een loopstoel. De eerste (en belangrijkste) is wegens veiligheidsredenen en de tweede is wegens ergonomische redenen. 


1. Een loopstoel is niet veilig voor je baby

Wereldwijd werden al veel ongelukken gemeld waarbij kinderen met hoge snelheid met de loopstoel vallen, van de trap duiken of zelfs ergens aankunnen waar ze normaal niet aan geraken en daardoor brandwonden oplopen. 


Uit een Europees onderzoek blijkt zelfs dat de loopstoel gelinkt is aan meer ongevallen dan eender welk babyproduct. Bij 90% van de Europese ongevallen met een loopstoel heeft het kindje ernstige hoofdwonden als gevolg, waarvan 31% hersenletsels oploopt. In Canada is de loopstoel daarom zelfs verboden en kan hij niet gekocht / verkocht worden. In Europa is de verkoop nog niet verboden, maar wordt het gebruik ervan ten stelligste afgeraden.  


2. Een loopstoel bevordert het lopen niet 

De loopstoel wordt verkocht als een hulpstuk om je kindje te leren stappen. Maar in de praktijk blijkt dat het net moeilijker is voor je kindje om te leren stappen wanneer hij gebruik heeft gemaakt van een loopstoel. Een loopstoel focust enkel op de beweging van de benen. Terwijl een kind dat leert stappen ook zichzelf moet leren recht houden om zijn evenwicht te bewaren. 


Het zitje van een loopstoel is een soort van een hangmatje. Daardoor “hangt” je baby in een loopstoel, wat druk geeft op de heupen. Vaak kunnen de voetjes van je baby nog niet aan de grond, waardoor hij op zijn tippen gaat lopen in plaats van plat zijn voeten op de grond te zetten. 


Loopstoelen moedigen normaal stappen niet aan en worden gelinkt aan het ontwikkelen van een spitsvoet of in extreme gevallen heupdysplasie. Overmatig gebruik van een loopstoel kan ook leiden tot een vertraging van de motorische ontwikkeling. Kinesitherapeuten raden het gebruik van een loopstoel om deze redenen dan ook af. Veilige alternatief voor de loopstoel: de loopwagen


Een loopwagen of een loopkarretje is een veilig alternatief voor de loopstoel. Je kind wordt namelijk niet begrensd wanneer hij gebruik maakt van een loopwagen, maar bepaalt zelf zijn eigen bewegingen. Doordat hij achter het wagentje staat, kan hij zelf zijn eigen evenwicht bewaren en met voeten plat op de grond voortbewegen.


Bij het gebruik van een loopwagen is het wel aangeraden dat je kindje al zichzelf kan recht houden. Dit oefent hij best aan de zetel of een lage salontafel. 


Gaat het karretje toch te snel, doordat de wielen nogal vlot rijden? Je kan de eerste weken de schroeven wat harder aandraaien zodat de wielen wat stroever rijden. Of maak gebruik van elastieken rond de wielen zodat deze trager ronddraaien. 


Dit zijn onze favoriete loopwagens:Hier vind je nog andere populaire loopwagens

Veilig alternatief voor de loopstoel: activiteitentafel 


Een activiteitentafel (zonder zitje) is een ander leuk alternatief voor je baby. Deze tafels zijn op de ideale hoogte voor een kindje tussen 6 maanden en 2 jaar, waardoor hij zich aan deze tafel gemakkelijk kan optrekken en vast houden. Op deze manier leert je kindje staan en rond de tafel wandelen en kan hij zijn eerste stapjes doen. Het leuke van deze tafels is dat het speelgoed hierop is vastgemaakt, waardoor je kindje zich steeds zal moeten rechttrekken alvorens hij er mee kan spelen. Dit bevordert de normale motorische ontwikkeling van je kind om te leren rechtstaan en zijn eerste stapjes te zetten. 


Dit zijn onze favoriete activiteitentafels: 

Hier vind je nog andere activiteitentafels die populair zijn op onze geboortelijsten. Ben jij op zoek naar een geboortelijst waarop je producten en diensten van alle winkels kan toevoegen? Yes Baby! Maak hier vrijblijvend je online geboortelijst aan en test het onmiddellijk uit. 


Verwante artikels