Veilig in de autostoel in de herfst en winter

Veilig in de autostoel in de herfst en winter

7 minuten leestijd 3 november 2022

Hoe houd je jouw baby warm in zijn autostoel?

article?.title


Zelf ben ik voor de tweede keer mama geworden in de herfst. Een hele andere ervaring dan een late lente-baby. Ik was de eerste maanden vaak bezorgd over de temperatuur van mijn zoontje en vroeg me geregeld af “heeft hij het wel warm genoeg?”. In de kinderwagen is dat nog redelijk gemakkelijk te checken en te garanderen, maar in de autostoel is het toch iets anders. 


Het moeilijke aan de autostoel is dat je van een warme ruimte (binnen) naar een koude omgeving gaat (buiten) en vaak snel terug naar een warme ruimte overschakelt (auto). Je baby moet het warm hebben als hij buiten is, maar niet te warm als hij binnen is. Maar hoe doe je dit op een veilige manier, rekening houden met de veiligheidsvoorschriften van de autostoel? 


Veiligheid van je baby in een autostoel 


Wanneer je een autostoel gebruikt, is het in de eerste plaats belangrijk dat je de handleiding van de autostoel helemaal doorleest. Hierin vind je alle informatie over de installatie en het gebruik van jouw model. Even belangrijk zijn de uitzonderingen waarop je moet letten bij het gebruik van je specifieke model en merk. Dit gaat onder andere over het maximum gewicht of de maximum lengte van je baby, maar ook wanneer en hoelang je de hulpstukken die vaak worden meegeleverd, mag gebruiken. 


Het is belangrijk dat je weet dat in de handleiding staat dat een autostoel enkel in originele staat mag gebruikt worden. Wanneer ‘wijzigingen’ worden aangebracht, kan dit de prestaties van het autostoeltje beïnvloeden en onveilig maken. 


Maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet? 

  1. Gebruik een autostoel in de originele staat zoals je die vindt bij aankoop. Dat betekent dat je enkel gebruik maakt van de hulpstukken die bijgeleverd worden, zoals schouderpads, newborn insert, ...
  2. Onder wijzigingen wordt aanzien: hoezen, voetenzakken en speeltafels die niet door de fabrikant zelf worden gemaakt. 

Op het eerste zicht dacht ik dat dit een goede marketingtruc is zodat de fabrikant meer producten kan verkopen. Maar het gaat eigenlijk veel verder. De Europese wetgeving verplicht namelijk autostoel fabrikanten om de veiligheid van autostoelen uitvoerig te testen in crashtesten. De veiligheid van autostoelen en accessoires worden met andere woorden getest en kunnen zo ook gegarandeerd worden. 


De producten die door andere merken op de markt gebracht worden als accessoires voor een autostoel, worden niet aan dezelfde strenge veiligheidsstandaards onderhevig gemaakt. Deze producten worden niet getest in crashtesten, waardoor je niet zeker bent dat de veilige werking van de autostoel gegarandeerd kan worden. Om deze reden raad ik dan ook af om accessoires voor je autostoel te kiezen die niet door dezelfde fabrikant als het merk van je autostoel gemaakt zijn. 
Warm houden in de autostoel


Hoe hou je dan nu juist een baby warm in de autostoel? 

Een dikke winterjas in de autostoel is afgeraden, zowel voor een baby als voor een ouder kind in de autostoel. Waarom? Omdat een dikke winterjas ervoor zorgt dat je de gespen niet voldoende strak aanspant. Bij een ongeluk betekent dit dat de werking van de riemen niet gegarandeerd kan worden en je kindje uit zijn autostoel kan vliegen. Er ontstaat namelijk extra ruimte tussen je kindje en de riemen door de jas.


Wil je hierover meer weten? In Amerika hebben ze in 2019 het gebruik van een winterjas in een autostoel getest. Je kan hier het filmpje vinden waarin je ziet wat er kan gebeuren als je een dikke winterjas draagt in de autostoel.


Wil je graag zelf zien hoeveel extra ruimte een dikke jas creëert? Zet je kindje dan in de autostoel met zijn winterjas aan en trek de riemen zo strak als je kan aan. Doe vervolgens de gespen los en doe de jas uit. Maak de riemen opnieuw vast (zonder dat je de lengte aanpast) en kijk hoeveel extra ruimte er nu ontstaat tussen de riemen en je kindje. 


Welke producten kan je wel gebruiken in een autostoel? 
De voetenzak in de autostoel


Het meest populaire product dat in een autostoel gebruikt wordt, is de voetenzak. Maar zoals ik daarjuist al vermeldde, is niet elke voetenzak veilig om te gebruiken in de autostoel. Ik wil hierbij graag drie belangrijke punten aanhalen, zodat het duidelijk wordt waarom de veiligheid van je baby met een voetenzak niet altijd gegarandeerd kan worden. 


  • De meeste voetenzakken op de markt zijn ontworpen om in de buggy of kinderwagen te gebruiken, maar niet voor in de autostoel. (Kijk hiervoor bij de productspecificaties) Voetenzakken zijn “naproducten”, producten ontworpen als toevoeging op een bestaande product, in dit geval de autostoel. Aangezien de handleidingen van autostoelen specifiek vermelden dat de veiligheid enkel met originele stukken gegarandeerd kan worden, zijn daarom niet alle voetenzakken aanbevolen. 
  • Het gebruik van een voetenzak* is niet aan te raden omdat deze vaak dik is. Dit geeft vooral problemen rond het hoofd, waarbij je kindje niet voldoende plaats heeft tussen de hoofdsteunen. Je kan daardoor merken dat je kindje met zijn kin op zijn borstkas wordt geduwd en hij ademhalingsmoeilijkheden kan krijgen als hij te lang in deze positie zit. 
  • Een derde bijkomend probleem is dat de stoffen waaruit de voetenzakken gemaakt worden mogelijks niet voldoen aan de eisen wat betreft schadelijke stoffen en ontvlambaarheid. De hoes van een autostoel wordt wel getest op ontvlambaarheid. 


*voetenzakken van merken die geen autostoel fabrikanten zijn


Kan je dan geen voetenzak in de autostoel gebruiken?


Jawel, maar ik raad aan om enkel gebruik te maken van de voetenzak die specifiek ontworpen is door het merk van je autostoel. Deze voetenzakken werden getest door de fabrikanten en zijn daarom veilig om te gebruiken. 


Je zal merken dat deze voetenzakken gemaakt worden uit dunnere materialen. Dit is vooral merkbaar achter de rug en het hoofd, waardoor je baby niet in een ongemakkelijke houding in de stoel wordt geduwd. Deze voetenzakken zijn gemaakt uit fleece, waardoor je baby lekker warm zit en comfortabel is in de autostoel. 
Voeg een warme laag toe boven de autostoel


Een van de veiligste dingen die je kan doen, is om een extra laag bovenop je kindje in de gespen toe te voegen. Dat betekent dat je kan kiezen voor een lekker warm deken, een poncho of bij extreem ijzige toestanden kan je ook kiezen voor een cover bovenop de autostoel. 


Bij al deze toevoegingen is het wel belangrijk dat je steeds naar de temperatuur van je kindje kijkt in de auto en een laag verwijdert wanneer het nodig is. Zorg ervoor dat je deze cover altijd verwijdert wanneer je baby in de auto is. Deze cover verhindert namelijk dat je de autostoel correct kan vastmaken in de auto. Bovendien kan je baby op deze manier gemakkelijk overhit raken in de auto.


Voeg een warme laag toe in de autostoel 


Je kan ook opteren om je baby de eerste maanden in een winterpakje in de autostoel vast te gespen. Zorg er wel voor dat dit winterpakje geen dikke voering heeft (niet meer dan 1 cm). Kies bijvoorbeeld voor een pakje gemaakt uit wol, uit fleece of een dun berenpakje.  


Het belangrijkste is dat je geen extra ruimte creëert tussen je baby en zijn gespen. Dit betekent geen extra ruimte in de vorm van een dikke puff jas, maar ook dat je oplet over welke accessoires je toevoegt aan de autostoel. Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Stuur me dan een mailtje en ik help je graag verder. 
Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou, zonder meerkost. Dankzij deze affiliate links kan Yes Baby zijn content aanbieden. Yes Baby selecteert de producten die ze aanraadt zorgvuldig en wordt niet gesponsord door enig merk. 

Verwante artikels