Speelgoedgids 0 tot 6 maanden

Speelgoedgids 0 tot 6 maanden

6 minuten leestijd 15 november 2022

Het aanmoedigende speelgoed voor baby’s van 0 tot 6 maanden

article?.title

Niet lang na de geboorte van mijn dochter Maya merkte ik op dat niet elk speelgoed hetzelfde is. Zwart wit kaarten stimuleerden haar en deden reacties uitlokken, terwijl tekeningen in zachte pastelkleuren maar weinig reactie gaven. Zo leerde ik al snel dat je best investeert in speelgoed dat gericht is op het ontwikkelen van de zintuigen.


Door het stimuleren van de zintuigen doet je baby nieuwe ervaringen op, leert hij nieuwe dingen en bevorder je de hersenontwikkeling. Maar welk speelgoed doet dit? Waarin investeer je best zodat je huis niet uitpuilt van speelgoed waarmee je kindje niet wil spelen? 


Speelgoed introduceren in de eerste drie maanden


Wanneer je baby geboren is, ziet hij de wereld wazig. Hij neemt vooral licht, vorm en en beweging waar. Na een week ziet hij al dingen tot 20 cm ver scherp, zoals jouw gezicht bijvoorbeeld. Als je tegen hem praat, hou je baby dan dicht tegen jou. Zo kan hij je gezicht leren kennen en kan hij zijn zicht oefenen. 


De kleuren die hij in het begin kan waarnemen zijn beperkt tot zwart, wit en grijstinten. Speelgoed in de eerste maand is dan ook gericht op het waarnemen van contrasten. Na een viertal weken kan je baby een eerste kleur beginnen waar te nemen, namelijk rood. Hierna volgen blauw, geel en groen. 


Speelgoed geschikt voor 0 tot 3 maanden
Deze kaarten stimuleren het zicht van je pasgeboren baby. Zwart wit afbeeldingen in een leuk boekje getekend door Eva Mouton. Een boek waarmee je samen met je baby naar de afbeeldingen kijkt en dat je uitnodigt om samen te knuffelen. Ook een ideaal boek om samen met grote broer / zus te lezen en hen bij de nieuwe baby te betrekken. Dit boek heeft in 2022 de prijs gewonnen van de Boekstart baby van het jaar boek! Een klassieker onder de babyboekjes van 0 tot 6 maanden. Een grote variatie aan patronen die het zicht van je baby stimuleren. Op het einde van het boekje zit ook een spiegel.Een knuffel met verschillende texturen en geluiden. De siliconen staart dient als bijtring en sommige vinnen knisperen. Tijdens de kruipfase stimuleert de wegrollende vis je baby om er achter te kruipen.De perfecte eerste bal om te introduceren aan je kindje vanaf twee / drie maanden. Door de vele gaatjes kunnen kleine vingers dit gemakkelijk leren vasthouden. Bovendien is deze bal erg licht, dus ook geschikt voor baby’s. Deze bal groeit mee met de vaardigheden van je kind.Een klassieker onder de bijstspeeltjes. Deze giraf is gemaakt uit rubber en stimuleert de verschillende zintuigen en helpt tegen doorkomende tandjes. Leuk boekje om te introduceren vanaf de derde maand. Je baby maakt kennis met verschillende texturen en de staarten van verschillende dieren. Gemakkelijke en leuke manier om een eerste vorm van voorlezen te introduceren bij je kindje zodat je zijn taalontwikkeling stimuleert.Dit boekje heeft 10 stoffen pagina’s die je gemakkelijk kan omslaan, maar die ook gemakkelijk rechtop geplaatst kan worden dankzij de ezel. Aan de ene kant zijn zwart wit afbeeldingen en aan de andere kant vind je afbeeldingen in kleur. Het boekje is gemaakt uit verschillende stoffen materialen en kan je gebruiken vanaf de geboorte. Op de laatste pagina vind je ook een spiegel. Een spiegel is de ideale manier voor je baby om aan zelfontdekking te doen. Je kind maakt kennis met gebaren en bewegingen. Vanaf de leeftijd van 12 maanden zal je kindje zichzelf ook herkennen.  Speelgoed om te introduceren van 3 tot 6 maanden


Vanaf de vierde maand breekt er een nieuwe periode aan. Je baby groeit uit het vierde trimester en begint volop nieuwe dingen te leren. Vanaf nu kan hij zijn handjes openen en sluiten, is zijn zicht gestabiliseerd en kan hij zijn hoofdje omhoog houden. Dit speelgoed helpt je baby te ontwikkelen in de komende periode.Vanaf ongeveer 10 weken krijgt je baby meer behoefte aan prikkels. Met een babygym wordt je baby gestimuleerd om de speeltjes boven zich te laten bewegen, knisperen en vast te pakken. Je hangt er zelf aan wat je leuk vindt. Een rammelaar is een van de oudste speeltjes die er bestaan. Rammelaars stimuleren de oog-handcoördinatie van je baby. Het proces van vasthouden, grijpen en schudden is goed voor de fysieke ontwikkeling van je baby. Naarmate je kindje ouder wordt zal je merken dat hij aan het experimenteren slaat met de rammelaar: hij zal de rammelaar vasthouden met beide handen of overdragen van de ene hand naar de andere. Je vindt rammelaars in verschillende vormen en materialen.Deze rammelaar is geschikt vanaf drie maanden en gemaakt uit hout. Hij is aan elkaar geregen met een dik, elastisch koord waardoor hij flexibel is en van vorm verandert.


Een bal is altijd een goed idee voor een baby en kan op zoveel manieren gebruikt worden. Deze rubberen speelbal is ook ideaal om vast te nemen voor kleine vingertjes. 


Een baby van drie / vier paar maanden oud kijkt heel graag naar gezichten. Dit boekje is een ideaal schootboekje om samen vele gezichtjes van lachende baby’s te ontdekken.
Deze rammelaar is voor de gevorderde baby en kan je introduceren rond 6 maanden. De zachte geluiden doen denken aan regen en zijn ideaal voor het kalmeren en entertainen van je baby.Sensorische ballen en blokken stimuleren de zintuigen door de verschillende kleuren en texturen. Deze ballen en blokken stimuleren zowel de fijne als de grove motoriek, de concentratie en de hand-oog coördinatie. Jellycat heeft de leukste knuffels in verschillende vormen van dieren en ook groenten. Ze zijn superzacht. Dit konijn bijvoorbeeld zit zelfs rechtop doordat de bodem verzwaard is met korreltjes. Leg het eerste jaar geen knuffels in het bed. Deze leuke krokodil is ideaal om buiktijd te bevorderen. Door de stevige vorm kan je baby hier ook op leunen terwijl hij de bijtringen of het spiegeltje ontdekt. 


Zoals je misschien al hebt gemerkt, heeft een baby de eerste maanden bitter weinig nodig om mee te spelen. Hoe simpeler, hoe beter eigenlijk. Het enige wat het speelgoed moet doen is zijn zintuigen stimuleren en hem aanmoedigen om te kruipen of om de wereld te ontdekken. 


Neem zeker ook een kijkje in onze speelgoedgids voor baby's van 6 tot 12 maanden


Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou, zonder meerkost. 


Verwante artikels