Hoeveel babykleding heb je nodig?

Hoeveel babykleding heb je nodig?

8 minuten leestijd 17 augustus 2022

Hoeveel setjes babykleding heb je nodig?

article?.title

Als je aan een zwangere vrouw vraagt wat ze het liefste koopt tijdens haar zwangerschap, dan is de kans heel groot dat ze babykledij zegt. Hoe kan het ook anders als je die schattige kleren, prints, mutsjes en sokken ziet? 


Ik zie me daar zelf nog lopen in de kinderkledingwinkels. Zwanger en met een grote nestdrang. Ik pakte romper na romper in mijn handen, de ene outfit nog schattiger dan de andere. Voor ik het goed en wel besefte had ik een stapel kledij mee die ik moeilijk kon weerstaan. 


Maar hoeveel stuks heb je nu eigenlijk nodig voor je kindje? Baby’s groeien het eerste jaar ontzettend hard. Enkel en alleen al in de eerste 6 maanden doorloopt je baby vier verschillende maten. 


In dit artikel bespreek ik hoe je de garderobe van je baby samenstelt. Hoeveel kledij heb je minimum nodig en welke zaken houd je best in het achterhoofd.


De garderobe van je pasgeboren baby samenstellen


De hoeveelheid kleren die je in huis haalt en hoe je de kleerkast van je baby samenstelt, hangt van enkele zaken af. Dit zijn de 2 belangrijkste: 


 1. Hoe vaak ga je wassen 


De hoeveelheid kleren hangt voor een groot deel af van hoe vaak je van plan bent om te wassen. De suggestielijst met het minimum aantal stukken kledij die je hieronder vindt, is vastgelegd op de veronderstelling dat je zeker 2 tot 3 keer per week wast. 

 • Ben je van plan om eenmaal in de week te wassen? Dan is het aangeraden om dubbel zoveel stuks in huis te halen. Kleine baby’s hebben namelijk snel een ongelukje en per dag reken je zeker twee tot drie mogelijke outfits. 
 • Ben je van plan om elke dag te wassen? Dan kan je de aantallen verminderen.  


 1. Verschillende merken babykledij


De maten van babykledij zijn bij elk merk verschillend. Toen ik dit voor het eerst ontdekte, dacht ik dat het een flauwe grap was. Maar aangezien geen enkele baby hetzelfde is, is het op zich niet zo een slechte zaak dat er zowel kleinere als grotere maten te vinden zijn. Sommige broeken hebben lange en smalle pijpen, terwijl andere korter zijn en bredere pijpen hebben. Uiteindelijk is het best wel best handig, mits je weet hoe je hiertussen kan navigeren. 

 • Aangezien je pas zal weten hoe je baby gebouwd is tot na de geboorte, koop je best niet te veel kledij van één merk.
 • Investeer niet te veel in de kleinste maat (maat 50). Deze maat is meestal goed voor de meeste baby’s in de eerste week/weken. Grotere baby’s kunnen hier na twee weken al uitgegroeid zijn. 
 • Wil je toch graag winkelen? Kies dan voornamelijk voor maat 56 en 62. Hier zal je langer gebruik van kunnen maken dan maat 50. 

Hoe moet je de kledingkast van je baby indelen? 


Het belangrijkste is dat je een goed overzicht hebt van de kledij in de verschillende maten. Je kan dit in de kleerkast of ladekast op verschillende manieren organiseren: 

 • Ladekast: In schuiven kan je gemakkelijk de kledij organiseren per maat, per type of zelfs per kleur. Je kan hiervoor verdelers gebruiken of bijvoorbeeld kleine opbergdozen.
 • Kleerkast: Als je een kleerkast gebruikt voor de kledij in op te bergen, neem dan een kijkje naar verdelers. Hiermee maak je gemakkelijk een visuele opdeling tussen de verschillende maten. Rompers en pyjama’s kan je gemakkelijk opbergen in verschillende kratjes.


Tip: Zorg voor een extra leeg kratje of mandje. Daarin leg je kledij die te klein is geworden. Niets is namelijk zo vervelend als twee keer ontdekken dat je romper te klein is geworden voor je baby. 


Hoeveel babykledij heb je nodig voor je baby? 
Dit lijstje is een overzicht van de minimale aantallen en hoeveelheden babykledij die je zeker in huis wil hebben voor je kindje per maat. Vergeet niet, dit zijn enkel richtlijnen gebaseerd op de noden van je baby en wat de meeste mama’s in huis halen. Of jij meer of minder stuks in huis haalt, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. You do you, weet je!


Op het einde van het lijstje vind je ook specifieke seizoensgebonden kledij, voor in de zomer en winter. 


Rompers / body’s x 6 


Rompers zijn het basisstuk in de garderobe van je baby. Waarom? Trek er een broekje over en je hebt een volwaardige outfit. Het gemakkelijke van rompers is dat ze uit één stuk gemaakt zijn waardoor je baby nooit met een blote rug zal liggen. Een romper is meestal gemaakt uit katoen of duurzame katoen, omdat deze stof goed ademt en zacht is voor je baby. 


Tip: gebruik in de eerste weken “wikkelrompers”, dit zijn rompers die je niet over het hoofd van je baby aandoet, maar rond zijn lichaam wikkelt en met knoopjes sluit. Deze rompers zijn vooral handig wanneer je baby nog heel klein is en je het ongemakkelijk vindt om een romper over zijn hoofd aan te doen, of wanneer de navelklem / cordring nog bevestigd is aan je baby.  Broeken x 4 


Broeken gebruik je vooral om de benen te beschermen dat ze niet koud krijgen. Kies voor loszittende modellen die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken, zonder te veel knopjes. 


Tip: In de kleinste maat vind je ook broeken met sokken. Deze zijn in de winter handig om ervoor te zorgen dat je baby minder snel koude tenen krijgt. Het lijkt wel een geheim pact dat de meeste baby’s hun sokken namelijk zo snel mogelijk terug uit willen shotten. Met deze broekjes vermijd je dit. Kruippakjes x 4 


Een van de heerlijkste uitvindingen voor baby’s vind ik de kruippakjes. Ze zijn body en broek tesamen en soms hebben ze zelfs sokken. Ze worden meestal gebruikt als pyjama, maar eerlijk, ik gebruikte ze in het begin al-tijd. Ik vind kruippakjes handig voor deze redenen: 

 • In de winter ben je altijd zeker dat de rug van je baby bedekt is. 
 • De knopjes bevinden zich (meestal) aan de voorkant.
 • Je vindt ook kruippakjes met een rits.
 • Super comfortabel voor je baby 
 • Het ziet er ontzettend schattig uit 


Sokken x 6 


Ook in de zomer heb je sokken nodig om de tenen van je baby warm te houden (wel opletten tijdens een hittegolf). 


Tip: gebruik om de sokken van je baby te wassen een wasnet. Daarmee verlies je de kleine sokken niet in je wasmachine. Mutsen x 2 


Voor de eerste weken voorzie je best 2 mutsjes. Deze zorgen ervoor dat het hoofd van je baby warm blijft wanneer je buiten gaat. 


Opgelet: Gebruik geen muts wanneer je je baby te slapen legt. Een baby regelt in zijn eerste levensjaar zijn temperatuur voornamelijk via zijn hoofd. Welke extra babykledij moet je voor een winter baby voorzien?


Sweater / sweatshirt x 2 


Een vestje met knoopjes of een pull haal je best in huis voor wanneer de lucht kouder begint te worden. Op deze manier doe je snel een extra laagje aan. Paar wanten 


Bedek de kleine handjes met schattige kleine wanten. Katoenen wanten kan je in het begin ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je baby zich niet in zijn gezichtje krabt met zijn fijne, nieuwe nagels.Winterpak 


Op koude herfst- of winterdagen is een winterpak handig wanneer je naar buiten moet. Een winterpak is een snelle manier om je kindje een extra laag te geven, waarmee ook zijn rug bedekt is. 


Opgelet: gebruik een winterpak niet in de autostoel wanneer je je baby vervoert. Hierdoor kan hij het te warm krijgen wanneer je rijdt. Welke extra babykledij moet je voor een zomer baby voorzien?


Zonnehoed


Een zonnehoed is een must have in de zomer. Bescherm het gevoelige hoofd van je baby tegen de zonnestralen door middel van een grote katoenen hoed, die je kan bevestigen met een koordje onder de kin. Zonnebril 


Het Nederlandse Oogfonds adviseert dat de ogen van jonge baby's beschermd worden door een zonnebril. Kinderen op jonge leeftijd zijn erg vatbaar voor veel licht en UV-straling, waarbij teveel licht kan leiden tot oogschade. UV-straling is het hoogste in de zomer tussen 12 en 15u. 


Het gezicht van je baby hou je best altijd in de schaduw en het advies luidt om om ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand. Lichte tetradoeken 


Ideaal voor vanalles: om zweet af te vegen, om nat te maken en je baby mee te verkoelen, om te gebruiken als licht zomerdeken of te beschermen tegen directe zonnestralen. 


Opgelet: bedek een kinderwagen of autostoel nooit volledig met een tetradoek. Laat steeds voldoende ruimte onbedekt zodat er voldoende circulatie is voor lucht. Deze blog post bevat affiliate links, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou, zonder meerkost. Dankzij deze affiliate links kunnen we Yes Baby gratis aanbieden. Yes Baby selecteert de producten die ze aanraadt zorgvuldig en wordt niet gesponsord door enig merk. 

Verwante artikels