Hoe kies je de beste autostoel voor je baby

Hoe kies je de beste autostoel voor je baby

8 minuten leestijd 15 februari 2024

Hoe kies je een autostoel voor je pasgeboren baby?

article?.title


“Wat is de beste autostoel voor mijn kindje?” vragen veel ouders me. Helaas is deze vraag niet zo simpel te beantwoorden met een pasklaar antwoord. Zie het als een winterjas. Er is niet de beste winterjas, maar er is wel de beste winterjas voor jou op basis van je leefstijl en voorkeuren. Wel, hetzelfde geldt voor een autostoel. 

Een autostoel kiezen is daarom niet zo eenvoudig. Niet alleen kosten ze veel geld, maar ze zijn ook cruciaal om je kindje veilig te houden in de auto. Daarom heb ik een gids gemaakt waarmee je de juiste autostoel kan kiezen voor jou. Veiligheid staat voorop en aan de hand van 7 aandachtspunten gaan we aan de slag om de beste autostoel voor jou te bepalen. 


Hoe kies je de beste autostoel?


Het kiezen van de beste autostoel voor je kind is vooral afhankelijk van je behoefte en voorkeur. Maar hoe weet je wat je nodig hebt en wat je leuk vindt? Ik ben hier om je daarbij te helpen. Laten we alle overwegingen doornemen:


1. Veiligheid eerst: de regels ontrafelen rond autostoelen


In België is de veiligheid van je kind in de auto aan strenge regels gebonden. Kinderen, kleiner dan 1m35, zijn verplicht om in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem vervoerd te worden. 

Voor baby’s betekent dat concreet dat zij in een autostoel groep 0 of groep 0+ vervoerd moeten worden. Autostoelen worden onderverdeeld naargelang het gewicht van het kind. De autostoelen van groep 0 zijn geschikt voor kindjes tot 10 kg. Autostoelen van groep 0+ zijn geschikt voor kindjes tot 13 kg en deze zitjes worden tegen de rijrichting geplaatst. 

Elke autostoel die in België verkocht wordt, moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen (ECE R44/04 of i-Size R129). Deze normen kan je steeds vinden op een sticker op de autostoel zelf (deze keurmerksticker is meestal in oranje). Deze sticker garandeert dat het stoeltje strenge tests heeft ondergaan om je baby te beschermen in geval van een ongeluk. 


2. Nieuwe of gebruikte autostoel: een delicaat evenwicht


Hoewel het belangrijk is om je budget in het oog te houden, is het aangeraden om waakzaam te zijn over de veiligheid van de autostoel. Gelukkig is de duurste autostoel niet noodzakelijk de beste, maar een goede autostoel kost toch wel wat geld. 

Sommige ouders verkiezen daarom om een tweedehands autostoel aan te kopen. Wanneer je overweegt om tweedehands een autostoel aan te kopen, zorg er dan voor dat je de geschiedenis van die stoel kan nagaan. Vraag na of deze niet betrokken is geweest bij een ongeval en controleer of er terugroepacties zijn. Onderzoek ook de vervaldatum van het autostoeltje, omdat materialen na verloop van tijd achteruitgaan. 

Gemiddeld gezien hebben autostoelen een vervaldatum tussen de 6 en 10 jaar na datum van productie (afhankelijk van merk / model). Belangrijk hier is dat je altijd kijkt naar productiedatum en niet naar de aankoopdatum. De juiste vervaldatum van je autostoel vind je in de handleiding of op de website van het merk van de autostoel. 


3. Compatibiliteit van de autostoel met je auto


Autostoelen komen in verschillende vormen en groottes. Bepaalde autostoelen passen nu eenmaal beter in je auto dan andere. Test dit uit voordat je een autostoel koopt. De meeste winkels staan toe om dit uit te testen.

Heb je een kleine, compacte auto met een beperkte ruimte op de achterbank? Zorg er dan voor dat je rekening houdt met deze beschikbare ruimte die de autostoel nodig heeft als hij geïnstalleerd is. Maak je gebruik van een bevestigingssysteem (Isofix basis)? Kijk dan na dat er voldoende plaats is op de achterbank, aangezien de meeste van deze systemen ook komen met een extra veiligheidsbar die op de grond geplaatst moet worden.




4. Geef prioriteit aan functionaliteit boven esthetiek van je autostoel


Hoewel het verleidelijk is om een autostoeltje te kiezen waarvan je de kleur of het strakke ontwerp mooi vindt, geef je toch beter prioriteit aan de functies boven esthetiek. 

Naast veiligheid vinden vele ouders deze zaken belangrijk wanneer ze een autostoel overwegen: hoe ergonomisch het stoeltje is, verstelbare ligposities, de wasbaarheid, de pasvorm voor pasgeborenen, de vulling onder de bekleding van de stoel, het gewicht van het stoeltje, enz. Deze functies, meer dan het uiterlijk, zullen je rust geven tijdens autoritten.


5. Duur van bruikbaarheid versus gemak van autostoel: het juiste evenwicht vinden


Sommige autostoelen werken alleen voor één fase, terwijl andere stoelen met je kind meegroeien. Een autostoel voor baby's (groep 0/0+) heeft een draaggreep waarmee je deze gemakkelijk in en uit de auto kan dragen. Autostoelen voor baby's zijn zo ontworpen dat ze je pasgeboren baby het beste beschermen. Deze autostoel gebruik je voor een bepaalde periode, meestal tussen de 9 en 15 maanden, afhankelijk van de groei van je kindje. 

Je hebt ook autostoelen van het type 0/1/2/3 die geschikt zijn voor kindjes vanaf de geboorte tot 36 kg (deze worden “forever seats” genoemd). Deze autostoelen zijn minder geschikt en beschermend voor een pasgeboren baby en raad ik daarom niet aan. 

Indien je van plan bent om een autostoel een langere tijd te gebruiken, dan raad ik je aan om te investeren in een goede autostoel van groep 0+ en wanneer je baby deze autostoel ontgroeid is, over te schakelen op een autostoel van categorie 1 / 2 / 3. Op deze manier bescherm je je baby het beste tijdens het eerste jaar en heb je enkel 2 autostoelen aan te kopen. 


6. Gebruiksgemak voor alle gebruikers van de autostoel


Wie gaat dit autostoeltje gebruiken? Zijn er beperkingen voor deze gebruikers? Als grootouders de autostoel bijvoorbeeld vaak zullen gebruiken, wil je misschien liever kiezen voor een lichtere stoel of een gemakkelijk systeem om de stoel vast te maken? Zorg er hoe dan ook voor dat iedereen die met de autostoel omgaat deze gemakkelijk kan installeren en gebruiken. 

Als je veel alleen op pad gaat met je baby, wil je misschien een ontgrendeling met één knop op de handgreep van de autostoel. Of misschien wil je dat het autostoeltje meteen in een kinderwagen verandert? Zorg ervoor dat je bedenkt wie de autostoel het meeste gaat gebruiken en welke noden zij hebben.


7. Levensstijloverwegingen bij het kiezen van je autostoel


Stem je keuze af op jouw unieke levensstijl, waarbij je rekening houdt met factoren zoals het gemak waarmee je de autostoel tussen verschillende voertuigen kunt verplaatsen, de compatibiliteit met kinderwagens en het algemene gemak voor je dagelijkse activiteiten. 

Ben je iemand die vaak kleine boodschappen met de auto doet? Dan opteer je misschien liever voor een autostoel die tegelijk een kinderwagen is. Of misschien ben je iemand die vaak reist? Dan zal eerder het gewicht van de autostoel belangrijker zijn. Het is daarom de moeite waard om even stil te staan bij wat jij nu echt nodig hebt. 




8. Extra: Hulpstukken voor de autostoel 


Wanneer het om een autostoel gaat, dan gebruik je best alleen de inzetstukken en hulpstukken die door de fabrikant van de autostoel bijgeleverd worden. “After market-producten” van andere merken kunnen namelijk de veiligheid van je baby in gevaar brengen en worden niet aanbevolen door de producten van de autostoel. De veiligheid van je kind in de autostoel wanneer deze producten worden gebruikt, is namelijk nooit getest. 

Het inzetstuk dat bijgeleverd wordt bij de autostoel voor pasgeborenen zorgt wel voor een veilige en goede pasvorm voor je baby en biedt de juiste ondersteuning voor de gevoelige nek en ruggengraat. Deze meegeleverde inzetstukken hebben wel veiligheidstesten door de producent ondergaan. 



Zoals je merkt, is het kiezen van een goede autostoel een belangrijke beslissing die je zal moeten maken. Onthou dat het kiezen van een autostoel een investering is in de veiligheid van je kind. Neem de tijd om je opties te verkennen, uit te zoeken wat je noden en behoeften zijn en ga van daaruit verder naar het selecteren van enkele specifieke autostoelen en merken.  Ga naar een winkel die autostoelen verkoopt en bekijk de stoelen in het echt. Wanneer je jouw selectie hebt gemaakt, vraag dan of je de autostoel mag uittesten in je auto zodat je helemaal zeker bent dat deze in je auto past. Nadat je de autostoel hebt aangekocht, is het cruciaal dat je leert hoe je deze correct in de auto bevestigt. Lees de handleiding, bekijk de richtlijnen op Youtube en oefen het tot je het vlot onder de knie hebt. Veel succes, you’ve got this




Wil je graag de autostoel van je keuze aan je geboortelijst toevoegen? Dat kan allemaal bij Yes Baby, waar je alle producten van al je favoriete winkels aan je lijst toevoegt. Je kiest zelf waar en wanneer je winkelt, en bepaalt alles zelf. De voordelen van een geboortelijst, zonder alle beperkingen van een traditionele geboortelijst. Zelf uitproberen? Druk dan hier om gratis een geboortelijst aan te maken 



Bronnen

Politie: “Kinderen in de auto: wat zijn de nieuwe regels” 



Verwante artikels