Geboortekaartjes online maken en bestellen

Geboortekaartjes online maken en bestellen

6 minuten leestijd 3 juni 2024

Waar en hoe bestel je een gepersonaliseerd geboortekaartje online?

article?.title

In België is het de gewoonte om een geboortekaartje uit te sturen naar familie en vrienden wanneer je kindje geboren wordt. Het geboortekaartje is poëtisch gezien een beetje een ode aan je baby. 

Het is vandaag de dag gemakkelijk om zelf je geboortekaartjes online te maken en bestellen in een handomdraai. Maar wat staat er allemaal op een geboortekaartje, wanneer maak je het en hoeveel exemplaren voorzie je? Ontdek hier de meest gestelde vragen over geboortekaartjes:


Wat zet je op een geboortekaartje? 


Over het algemeen kies je wat je op je geboortekaartje schrijft. Enkele basisgegevens zijn natuurlijk handig: 

  • De volledige naam van je kindje 
  • De geboortedatum 
  • Naam van de ouders (en van broers of zussen) 
  • Adres en telefoonnummer
  • Indien gewenst: geboortegegevens (gewicht, lengte, tijd). 

De meeste ouders vermelden ook een geboortelijst of een pamperrekeningnummer. 

Sommige ouders kiezen ervoor om een rijmpje of lieve woorden aan het geboortekaartje toe te voegen. 


Wat met bezoek / de uitnodiging voor de babyborrel? 


Je mag je aan bezoek verwachten wanneer je een baby krijgt. Wil je dit graag zelf in de hand houden? Dan kan je bezoektijden op je geboortekaartje vermelden of aangeven dat je liever bezoek ontvangt na een seintje. 

Wil je liever het bezoek bundelen, dan kan je bijvoorbeeld enkele kleinere momenten thuis organiseren of een groot evenement in de vorm van een babyborrel. Je kan hiervoor een aparte uitnodiging maken als je niet iedereen uitnodigt die een geboortekaartje zal ontvangen. 


Hoe maak je zelf een geboortekaartje? 


De vele online websites bieden gemakkelijke manieren aan om zelf een geboortekaartje te maken. Je kan zelf kiezen of je een kaartje helemaal van nul wil ontwerpen of een bestaand design aanpassen. 


Je hebt op deze websites talloze ontwerpen en stijlen waaruit je kan kiezen of je voegt je eigen ontwerp toe. Bedenk daarom op voorhand goed welke verschillende stijl je graag hebt (retro, modern, klassiek, minimal, …). Doe inspiratie op ons Pinterest-bord op of bekijk de sjablonen bij enkele aanbieders van geboortekaartjes. 


Waar kan je online een geboortekaartje bestellen? 


Wil je gebruik maken van een website waarop je zelf je geboortekaartje samenstelt met behulp van bestaande templates? Neem dan een kijkje bij deze populaire aanbieders van gepersonaliseerde geboortekaartjes. 

Deze lijst is niet exclusief, je vindt op het internet nog enkele kleinere spelers. Het voordeel van de grotere spelers is dat ze gemakkelijke tools hebben op de website om je kaartje snel te personaliseren én vaak een zeer snelle levertijd hebben. Sommige bieden ook bijpassende doopsuikers en attenties aan: 


  • Tadaaz: Tadaaz heeft een uitgebreide collectie van 682 hippe geboortekaartjes die je kan personaliseren. Je hebt talloze categorieën waaruit je kan kiezen zoals bloemen, jungle en dieren, maar je kan ook zoeken volgens stijl: retro, klassiek, modern, vintage, minimalistisch en zelfs goudfolie. 
  • Albelli: Op Albelli kan je een collectie vinden van 87 geboortekaartjes die je kan personaliseren. Het merendeel van deze templates bevat een foto. Neem zeker een kijkje bij Albelli als je graag een geboortekaartje uitstuurt waarop een foto pronkt van je kindje. 
  • Smartphoto: Eenzelfde soort geboortekaartjes kan je vinden op Smartphoto. Maak je keuze uit een selectie van 295 verschillende ontwerpen, zowel met als zonder foto van je kindje. 




Hoe lang van tevoren maak je het geboortekaartje? 


De meeste ouders hakken ongeveer 8 à 10 weken voor de uitgerekende datum de knopen door over hun geboortekaartje en kiezen het design, de kleuren, het type papier, het lettertype, enzovoort. Zo heb je nog voldoende tijd om rustig je keuzes te checken en af te toetsen aan je verwachtingen.   


Een proefdruk aanvragen 


Nadat je het ontwerp hebt gemaakt, kan je een proefdruk aanvragen. Een proefdruk is toch wel aangeraden om je geboortekaartje in het echt te ervaren en te voelen of het echt is wat je ervan verwacht. Check of je print goed zit, je tevreden bent met de look en of er geen typefouten zijn. Bestel ook al de bijpassende enveloppen. Zo heb je alles al bij de hand voor de geboorte. 


Aan wie stuur ik een geboortekaartje? 


Dat mag je helemaal zelf kiezen. Aan wie laten jullie graag weten dat jullie kindje geboren is? Welke familieleden (tantes, nonkels, neven, nichten aan beide kanten), welke vrienden, welke kennissen, buren, collega’s, … Zijn er misschien instanties aan wie je ook een kaartje wil sturen zoals bijvoorbeeld de vroedvrouwen, huisarts of de kine? Vrienden van je ouders? 


Hoeveel geboortekaartjes extra bestellen?


De meeste ouders kiezen ervoor om 5 extra stuks van het geboortekaartje en de enveloppe te bestellen. Wil je liever aan de safe side zitten? Bestel er dan 10 extra en dan ben je helemaal gerust. Hou er dan wel rekening mee dat je met wat kaartjes zal overblijven. 


Adressen verzamelen voor je geboortekaartje 


Om de geboortekaartjes te kunnen verzenden, heb je de juiste adressen nodig. Dit kan je op verschillende manieren verzamelen. Je hebt tegenwoordig verschillende websites waarop het verzamelen van adressen een piece of cake is geworden.. 

  • Ontdek Mailbook: Via deze gratis tool kan je een persoonlijke uitnodiging aan. Deze verstuur je dan via een link via e-mail, WhatsApp, je sociale media,... Ben je bang dat je iemand bent vergeten? Dan kan je de link ook gewoon op je Facebook-muur plaatsen. Je vrienden en familie vullen via de link hun persoons- en adresgegevens in en jij krijgt deze in een handige excel-lijst ter beschikking. Wil je liever geen adressen schrijven op de enveloppen, dan kan je bij Mailbook ook etiketten bestellen. 
  • Eenzelfde website vind je ook in Amerika, genaamd Postable. Zelfde principe als bij Mailbook, maar dan Engelstalig. Dit is vooral handig als je veel internationale vrienden en kennissen hebt.  
  • Maak een Google formulier: Je kan zelf een formulier aanmaken met de velden “naam” en ‘adres”. Hierna verstuur je de link naar het formulier aan je vrienden en familie. De antwoorden ontvang je via een Google sheet.  


Hoe snel na de geboorte het geboortekaartje versturen?


Dat kies je helemaal zelf. Vroeger stuurden de meeste mensen redelijk snel een geboortekaartje uit (in de eerste dagen na de geboorte), maar tijden veranderen gelukkig. De meeste ouders verkiezen om eerst rustig een whatsapp berichtje te sturen naar hun dichte kring, en versturen de kaartjes pas iets later. 

Wil je bezoek in de eerste week vermijden zonder ongemakkelijke gesprekken aan de telefoon? Verstuur jullie geboortekaartjes dan pas op het einde van de eerste week en kruip in jullie cocon. Jullie vrienden en familie zullen sowieso dolgelukkig en blij zijn met het nieuws van de geboorte van jullie kindje, wanneer het kaartje ook toekomt. 



Op zoek naar een geboortelijst met cadeaus van verschillende winkels, inclusief tweedehands, kraamkost en andere speciale attenties? Druk hier en maak gratis een geboortelijst aan. Je kan het vrijblijvend uitproberen. 


Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat Yes Baby een kleine commissie ontvangt wanneer jij via onze link dit product aanschaft. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt dat we gratis content kunnen blijven aanbieden. We kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn nooit gesponsord. 


Verwante artikels