Cadeautips eerste verjaardag

Cadeautips eerste verjaardag

8 minuten leestijd 21 april 2023

Tips en cadeaus voor de eerste verjaardag van je baby

article?.title

 

Hoe snel is dat eerste jaar voorbij gevlogen! Voor ik het goed en wel besef, is de zomer voorbij en ben ik aan het aftellen naar Gili zijn eerste verjaardag. Hoe kan dat nu? Nog maar heel even geleden lag er een snoezige, kleine baby in mijn armen en nu is hij al een echt kind met zijn eigen karakter. Hij kruipt overal rond en heeft energie voor tien. Ik kijk er naar uit om zijn verjaardag te vieren. Zoveel mijlpalen die we het laatste jaar bereikt hebben.  

 

De eerste verjaardag: je baby is nu een peuter!

 

Het is toch een speciaal moment dat ik heel graag met onze familie wil vieren. Maar ook bij ons strooit Covid-19 roet in het eten, waardoor het feestje dit jaar wat kleiner is en we enkel met de grootouders vieren. Op zich vind ik dat voor een eerste verjaardag niet zo erg. Gili zal er zich later toch niks van herinneren en hij vindt het fijner met gezichten waarmee hij al vertrouwd is. Met videocalls betrekken we de familie en vrienden die er niet bij kunnen zijn bij het feestje. 

We plannen het feestje na zijn middagdutje zodat hij goed uitgeslapen is. Het huis wordt versierd met ballonnen en uiteraard mag ook een folieballon in de vorm van een 1 niet ontbreken. We maken een kroon, die zijn zus mag inkleuren en vol stickers kleven. Een taart mag ik zeker niet vergeten en cadeautjes! Ik weet nu al dat hij van alle aandacht zal smullen. 

 

Cadeaus voor de eerste verjaardag: tips

 

Wat vindt een eenjarige allemaal leuk? Wel, zo goed als alles! Grote kans dat hij het uitpakken van het cadeau leuker vindt dan de inhoud. Op deze leeftijd hoeven cadeautjes dus eigenlijk nog niet, maar het is toch wel leuk. Ook familie en vrienden geven graag iets aan het feestvarken. Hier vind je enkele tips die eenjarigen heel leuk vinden om te doen. Ik verkies speelgoed waarmee kinderen een lange tijd mee kunnen spelen, dat meegroeit met het kind en waarvan ze iets kunnen leren. 

 

Speelgoed voor snelle handjes 

 

Ik denk hier spontaan aan een hamertafel. Gili vindt het heerlijk om op alles te slagen. Een hamerbank is hiervoor perfect en is ook ideaal om de motorische ontwikkeling en coördinatie te bevorderen. Deze van Plan Toys ziet er heel leuk uit en is duurzaam. Op deze hamerbank moet Gili leren om de staafjes naar beneden te kloppen. Om opnieuw te hameren, draai je het bankje om en kan hij van te voren aan beginnen. Het is ook ideaal speelgoed om Maya bij te betrekken: Gili klopt alle staafjes in de bank en Maya draait het om zodat hij kan blijven hameren. En repeat. Beide blij! 

 

 

Loopfietsen en loopkarren

 

Een van de meest populaire cadeaus voor eenjarigen zijn uiteraard loopfietsen en loopkarren. Gili wil nu overal naartoe sjezen en wat is er daarvoor beter dan een fiets of karretje om hem te helpen stappen. Je hebt verschillende modellen en varianten. Kies er eentje dat het beste past in je interieur en in je huis. Hier zijn enkele van onze favorieten. 

 

 

Stapelen  

 

Van al het speelgoed in huis, zijn stapelbekers een van de grote favorieten. Niet alleen is het superhandig, want ze passen allemaal in elkaar en nemen weinig plaats in. Stapelbekers zijn veelzijdig in gebruik. Je kan er torens mee bouwen, maten leren, spullen verzamelen, "soep" maken, in bad spelen, zand door laten lopen enzovoort. Ze vervelen nooit. We nemen een set bekers steevast mee op vakantie. Deze bekers van Mushie zien er ontzettend mooi uit en ze zijn duurzaam.

Ook blokken zijn ideaal, stapelpuzzels, bogen enzovoort. Stapelen maar! 

 

 

Puzzelen

 

De perfecte leeftijd om met puzzels te starten. In het begin zijn de meeste puzzels nog moeilijk, maar je zal zien hoe snel dat kan veranderen. In het begin lijken ze de puzzel alleen maar te willen vernietigen, maar na wat oefenen, gaan ze geïnteresseerd op zoek naar het juiste plekje voor het puzzelstukje. Kies voor puzzels met grove vormen. Je kan kiezen uit puzzels met toppen, puzzels waarvan de stukken ook zelf speelgoed zijn, vormenpuzzels en stapelpuzzels. Kennen jullie ook de kromkommers al? De niet zo perfecte groenten en fruit die je in twee kan snijden met het houten mesje. Cool!! 

 

 

Muziek

 

Aahhh muziek maken. Is er iets leuker op die leeftijd? Ik denk het niet! Gili is dol op alles waarmee hij klanken (om niet te zeggen LAWAAI) kan maken. Deze xylofoon is perfect om van het lawaai muziek te proberen maken! 

 

 

Wij hebben twee jaar geleden op bezoek bij familie in Israël een piano gekregen die liedjes in het Hebreeuws en het Engels afspeelt. In het begin was ik er niet zo dol op en was ik wat kwaad dat iemand besloten had om dit "ding" mijn huis binnen te brengen. Maar ik ben totaal bekeerd. Mijn dochter kan het volledige Hebreeuwse alfabet zingen samen met het abc, allemaal dankzij een piano! Ik moet het toegeven, de muziekjes maken mij soms horendol en ik verstop de piano af en toe. Maar wanneer een piano mijn kind zo lang kan boeien, wie ben ik om weerstand te bieden. 

 

 

Bewegen

 

Van zodra je baby begint te kruipen, zijn ze niet meer te houden. Overal willen ze op, onder, boven en ontdekken. Niks leuker dan dit bord dat je op verschillende manieren kan gebruiken: al liggend en schommelend maar je kan het ook als brug, tunnel, wip enzovoort gebruiken. Het wordt nog leuker als ze leren stappen en op dingen klimmen en klauteren! Perfect om je evenwicht en balans op te oefenen.  

Als je veel plaats hebt, dan kan je een klimset in huis halen. Dit speelgoed stimuleert de grofmotorische ontwikkeling van je kind en geeft hem de mogelijkheid zich ook binnenshuis fysiek uit te leven en zijn grenzen te verleggen. 

 

 

Speelgoed voor in bad 

 

Is er iets leuker dan in bad spelen? Ik denk het niet! Verras je lieverd met een nieuw speelgoedje voor in bad. De simpelste dingen zijn vaak het leukst, dat merk ik hier in huis keer op keer.  

 

 

 

Andere cadeaus die geen speelgoed zijn 

 

Heb je voorlopig genoeg speelgoed, prima! De eerste verjaardag is de enige verjaardag waar je weg komt met een cadeautje dat ook nuttig kan zijn, in plaats van enkel speelgoed. Hier nog enkele ideeën. 

 

Eten 

Ik denk aan borden en mooie eetsets. Gili kan nu eindelijk mee de maaltijden eten, maar hij heeft zulke snelle handjes. De zuignappen onder dit bord zullen ons heel wat opkuis besparen. 

 

 

Driewieler

Of een driewieler. Deze van SmarTrike is werkelijk geniaal. Wij hebben deze in huis gehaald toen Maya bijna een jaar oud was. Deze trike heeft 8 verschillende standen. De stoel met hoge rug draait naar de ouder toe en leunt achterover voor dutjes. Het verandert van een baby-driewieler in een training-driewieler voor 1-jarige peuters en een driewieler voor 2-jarige kinderen. Vanaf zes maanden kan je kindje hier het stuur vasthouden: dolle pret!!! En hij plooit zelfs heel klein op, handig om op te bergen. Ze staan hier te springen om in de trike mee op stap te gaan (terwijl ik ze bijna moet omkopen om in de kinderwagen te gaan zitten). Yes Baby! 

 

 

 

Opbergen

Je moet al dat speelgoed toch ergens opbergen?! 

 

 

Schoenen

Van zodra onze peuters beginnen te lopen, willen we hun voetjes ook graag beschermen. Je kan daarom altijd een eerste paar schoenen vragen zoals deze heerlijke schoentjes met zachte zolen, ideaal voor voetjes die leren stappen.  

 

Uiteraard zijn er nog heel veel andere dingen die ook perfect zijn voor een kindje dat 1 jaar wordt. Ik denk aan boeken, poppen, knuffels, verstopsweeltjes, trekspeelgoed enzovoort. Ik weet nu al dat Gili het minste onder de indruk zal zijn van de cadeautjes en het meeste van alle belangstelling die hij krijgt (en de taart die hij voor de eerste keer mag proeven)! 

Zo, ik heb ons lijstje aangevuld met alle ideeën voor mogelijke cadeautjes. We hebben onze Yes Baby geboortelijst omgevormd tot een wishlist voor de kinderen. Zo hoeft niemand meer te vragen wat de kinderen graag zouden hebben voor hun verjaardag, Sinterklaas, Kerst, .... En zo vergeet ik ook niet meer de leuke dingen die ik al surfend tegenkom! Dubbele win! :-) Voel je vrij om dit ook te doen! 

 

 

Ben je ook benieuwd naar een Yes Baby geboortelijst? Dit is een geboortelijst waaraan je cadeautjes van elke winkel kan toevoegen. Je kan je geboortelijst ook gemakkelijk omvormen tot een wenslijstje! 

 

Disclosure: Deze blog post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt als je beslist om via deze links iets aan te kopen of je in te schrijven. Deze affiliate links zijn volledig gratis voor jou. Lees onze disclaimer voor meer info.

 

 

 

Verwante artikels