Autospiegel voor je baby

Autospiegel voor je baby

5 minuten leestijd 19 april 2023

Waarom gebruik je een autospiegel voor je baby? 

article?.title

Je baby vervoer je best zo lang mogelijk tegen de rijrichting in. Dit doe je om je kind optimaal te beschermen bij een auto ongeval. Maar dat betekent ook dat je kindje zeker het eerste jaar (en idealiter zo lang mogelijk tot 4 jaar) met zijn gezicht naar achteren vervoerd wordt en dat je geen rechtstreeks oogcontact hebt. Sommige ouders vinden dit vervelend en om geen gevaarlijke halsbrekende toeren uit te halen in de auto kan een autospiegel dan de ideale oplossing. 


Alleen met een huilende baby in de auto


Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer alleen aan het rijden was met mijn dochter in de autostoel op de achterbank. Ik zag haar niet, want ja, mijn ogen waren op de weg gericht. Ik vond het mega spannend en ik reed als een schildpad nauwelijks 50 km/u. Gelukkig sliep Maya als een roos. Ik durfde zelfs de radio niet aanzetten uit angst om haar te wekken. Maar dat bleek een maat voor niks te zijn. Plots klonk vanop de achterbank een verschrikkelijk gekrijs. Elke seconde dat ze huilde voelde aan als een minuut en ik keek de hele tijd achterom, ook al kon ik niets zien. 


Na een eeuwigdurende minuut parkeerde ik me aan de kant en kroop ik gauw op de achterbank. Haar tutje was gevallen en lag tussen haar beentjes. Met een diepe zucht stak ik haar tutje terug in haar mond en verbaasde ik me erover hoe snel de stilte terugkeerde in de auto. 


Ik verbaasde me over de situatie die zich de laatste minuten had afgespeeld. Ik was bijna vergeten dat ik met de auto aan het rijden was omdat ze ineens uit het niets begon te huilen en ik schrik had dat er iets aan de hand was. Dit mocht niet nog eens gebeuren, dit was echt niet veilig.


Waarom een autospiegel voor je baby?


Met een autospiegel voor je baby op de achterbank kan je in een oogopslag zien wat er met je kindje aan de hand is. Waarom had ik daar niet eerder aan gedacht? Ik had een autospiegel gezien als een van die producten die ik eigenlijk niet nodig heb. 


Een beetje onderzoek leerde me dat een autospiegel technisch gezien aanzien wordt als een gevaarlijk object in een ongeval. Maar in dit geval is het kiezen tussen twee pijnen, want voor mij is het waarschijnlijk gevaarlijker om zonder spiegel te rijden, want dat betekende dat ik met mijn arm op de achterbank zat en ik mijn ogen niet op de weg hield. 


Hoe werkt een autospiegel voor baby's?


Je bevestigt een autospiegel op de hoofdsteun van de achterbank. Je kijkt dan via jouw spiegel aan de vooruit naar de spiegel op de achterbank. Zo kan je dan je baby zien. Op die manier hoef je mijn gevaarlijke toeren niet te herhalen en zie je in een oogopslag of je kindje ok is. 


Hou er wel rekening mee dat dit geen afleiding wordt tijdens het rijden, want dan is zonder rijden misschien toch wel veiliger. Maak steeds de afweging voor jezelf: gaat de spiegel een afleiding worden onderweg (weglaten dan) of ga je net rustiger zijn en meer gefocust op het rijden (ophangen dan). 


Welke auto spiegel kies je?


Zo goed als alle spiegels voor baby’s worden tegenwoordig gemaakt uit onbreekbare materialen. Maar toch raad ik aan om voorzichtig te zijn bij het uitkiezen van een spiegel. Spiegels met verharde randen raad ik af omdat deze groot, log en zwaar zijn. Bij een ongeval worden deze spiegels gevaarlijke projectielen die in je auto rondvliegen en zware verwondingen kunnen veroorzaken. 


Kies liever voor een spiegel met een zachte rand en eentje die op verschillende manieren aan de hoofdsteun bevestigd kan worden. Hiermee bedoel ik dat je de spiegel kan bevestigen met minimum 2 verschillende riemen en gespen, ofwel via verticale en horizontale bevestiging zodat de spiegel via de vier kanten van de hoofdsteun bevestigd is. 


Op dit moment zijn 2 van onze 3 favoriete autospiegels niet beschikbaar in de winkels. Ik neem in deze gids uitzonderlijk daarom maar één spiegel op. Hij is op dit moment de enige op de Vlaamse markt die voldoet aan de criteria om veilig te zijn: zachte randen en dubbele bevestiging zodat de spiegel niet kan rondvliegen tijdens een ongeval. Wil je graag deze autospiegel aan je geboortelijst toevoegen? Dat kan allemaal bij Yes Baby, waar je alle producten van al je favoriete winkels aan je lijst toevoegt. Je kiest zelf waar en wanneer je winkelt, en bepaalt alles zelf. De voordelen van een geboortelijst, zonder alle beperkingen van een traditionele geboortelijst. Zelf uitproberen? Druk dan hier om gratis een geboortelijst aan te maken.  
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer jij via onze link dit product aankoopt. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt ervoor dat wij gratis content kunnen blijven aanbieden. Wij kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn niet gesponsord. Verwante artikels